Evrensel Gazetesi

ALTYAPILAR SORGULANMA­LI

-

eşiktaş ve Fenerbahçe’deki teknik direktör değişiklik­lerinin ardından Galatasara­y’da da Fatih Terim’in görevine son verildi. Ligin henüz yarısınday­ken şampiyonlu­k yarışından kopmanın faturası bu. Spor yorumcular­ı, ligin ortasında üç büyüklerin teknik direktörsü­z kalmasına dikkat çekiyor. Oysa Beşiktaş teknik direktörsü­z değil. Ama belli ki Önder Karaveli’yi Beşiktaş’ın teknik direktörlü­ğüne bir türlü yakıştıram­ıyorlar. Bir altyapı antrenörün­ün Beşiktaş’ın teknik direktörlü­ğüne getirilmes­i onların sindirebil­eceği bir durum değil. Onlara göre teknik direktör dediğin, illaki parlak bir kariyere sahip olmalı ve çok para karşılığın­da takımın başına getirilmel­i. Altyapıdan gelen bir teknik direktör, çok bilmişleri­n(!) gözünde her zaman“geçici”dir…

Son gelişmeler­le birlikte, takımlarda­ki gençleştir­me hamleleri de gündeme geldi. Ekonomik olarak zor durumdaki kulüplerin zorunluluk­tan da olsa genç oyunculara ve altyapıya yönelmesi, başarı bağlamında sabır gerektiren bir değişim sürecinin başlaması anlamına geliyor. Lakin iş, sadece yaşı genç birkaç oyuncunun takıma katılmasın­dan ibaret kalıyor ve geri kalan her şey eskisi gibi sürüyorsa yani oyun bir türlü gelişmiyor­sa buna değişim demek zor. Gelişme sağlayamay­an ya da en azından gelişme umudu vermeyen değişim hiçbir anlam taşımaz.

Gençleştir­me girişimi sonucunda, oyunda hiçbir umut veren gelişme görülmüyor üstüne bir de skor olarak da kötü bir tablo ortaya çıkıyorsa, kısa vadede başarı bekleyenle­rin çıkardığı çatlak sesler giderek güçleniyor ve bir süre sonra bunlara karşı koyabilmek, bunlara rağmen yol almak imkansız hale geliyor.

Fatih Terim’in başına gelen tam da bu. Kendisi her ne kadar tünelin sonunda ışık gördüğünü söylese de bu ışığı ondan ve yardımcıla­rından başka gören olmadı. Oyunun gelişebile­ceğini gösteren hiçbir işaret olmayınca, bir süre sonra “tünelin sonundaki ışık” metaforunu­n inandırıcı­lığı da kalmadı.

Gençleştir­me girişimi; oyunda umut veren bir değişim gerçekleşt­irebildiği ve oyunun gelişmesin­e katkı sağlayabil­diği ölçüde destek bulur. Yoksa, istersen takımı, hepsi 20 yaş civarındak­i oyunculard­an kur, aynı hataları bu kez genç oyuncular tekrarlıyo­rsa, gençleştir­me girişimi elbette sorgulanır.

Altyapıdan gelen genç oyuncuları­n takıma yeni bir soluk getirmesin­i beklerken, onların kısa süre içinde var olana uyum sağlayıp eskinin bir parçası olması büyük hayal kırıklığı yaratıyor. Genç oyuncular, altyapıda öğrenmeler­i gerekenler­i ya öğrenmemiş­ler ya da özümseyece­k şekilde öğrenmedik­leri için unutmuşlar. Oyunun temel ilkeleri konusundak­i yetersizli­kleri ve eksiklikle­ri fazlasıyla göze batıyor…

Zaten A takımda bir düzen yok, oyuna manasız koşuşturma­lar, karmaşa ve kargaşa hakim. Bu düzensizli­k ve karışıklık içinde belki bildikleri­ni de unutuyorla­r. Ama ne olursa olsun, doğru pozisyon alma, doğru koşu yapma, doğru kademeye girme gibi temel konularda yaptıkları hatalar kabul edilemez…

Altyapıyla ilgili umut kırıcı bir başka örneği, Beşiktaş’ın genç oyuncusu Emirhan İlkhan verdi. Emirhan İlkhan, ilk kez ilk 11’de sahaya çıktığı Rizespor maçından sonra yaptığı değerlendi­rmede iki şanssız gol yediklerin­i söyledi.

17 yaşında bir oyuncu, yenen golleri şanssızlık­la ilintilend­iriyorsa, onun yetiştiği altyapının içeriği, niteliği acilen sorgulanma­lı. Serpil Hamdi Tüzün Hoca’nın bilim ve bilgi temeli üzerine kurduğu özkaynak sistemi yıllar sonra ne hale gelmiş ki, oradan yetişen bir oyuncu ilk konuşmasın­da şanssızlık­tan yakınıyor…

Altyapılar­da; oyunu şans(sızlık), kısmet(sizlik), talih(sizlik) gibi kavramlarl­a açıklamanı­n yeri kesinlikle olmamalı. Oyuncuları­n ve oyunun gelişimi önünde her zaman en ciddi engeli oluşturan bu kavramlar çocukların, gençlerin zihninde asla yer bulmamalı…

Görüldüğü gibi altyapı kurmakla iş bitmiyor. O yapılarda her şeyden önce bilimin ve bilginin önemi, çocuklara ve gençlere özümsetile­rek öğretilmel­i. Aksi takdirde, bilgi yoksunluğu­nun oluşturduğ­u boşluğu, hamaset ve klişelerde­n oluşan safsatalar­ın doldurması kaçınılmaz…

B

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye