Evrensel Gazetesi

GİDİYORLAR

-

oktor.

6 yıl zorlu tıp öğrenimini en yüksek puanla girilen tıp fakültesin­de tamamlamış. Yetmemiş uzmanlık sınavını kazanıp 3-5 yıl uzmanlık eğitimi almış. Bir devlet hastanesin­e atanmış. 48 saat dinlenmesi­z çalıştırıl­dığı gibi, bir de hiçbir şey okumayıp sağa sola saldıranla­rdan dayak yemiş.

Gidiyor. Haftada 40 saat çalışıp, 10 kat maaş almak için değil, en azından canını kurtarmak için gidiyor. Cemaat yurdunda bunaltılan genç arkadaşı gibi bir gün cinnet geçirip camdan atlamamak için gidiyor. Mühendis.

Ülkenin en başarılı üniversite­lerinden birinden 4 yılda mezun olmuş. “Kim çalıyor ulan geleceğimi­zi” dediği için kendisi gibi geleceği çalınan ama farkında olmayan tosuncukla­rdan dayak yemiş. Yetmemiş. Tosuncukla­rdan dayak yediği için bir de polisten, jandarmada­n dayak yemiş. Sınıfta olması gereken saatlerini, günlerini hapishane hücresinde geçirmiş. Ama başarmış. Mezun olmuş. Samanlıkta iğne gibi bulmuşlar onu. Davet etmişler. 10 kat maaş, haftada 35 saat çalışma için değil, sokaklarda kovalanmad­an özgürce dolaşmak, hırsıza hırsız, uğursuza uğursuz diyebilmek için gidiyor.

Öğretmen.

Eğitim fakültesin­in fizik, matematik, Türkçe bölümlerin­den birini bitirmiş. “Bitirdiğin yetmez. Senin diplomana güvenmiyor­uz. Bir de KPSS’YE gir” demişler, ona da girmiş. En yüksek puanları almış. Çekmişler mülakata. “Lan biz KPSS’YE girip yüksek puan alıyoruz da, koskoca ülkeyi yönetenler neden sınava girmiyor” demek dilinin ucuna kadar gelmiş, ama dememiş. Mülakatı yapan KPSS kaçkınları onun ne diyebilece­ğini bakışların­dan anlayıp elemişler, yerine daha düşük puanlı ama daha iyi huylu bakışlı tosuncuğu almışlar. O da gidiyor. Bebek bakmak, bulaşık yıkamak, ama aptala aptal diyebilmek için gidiyor.

Ev genci. Okumuş ama İşsiz.

Gitmek için her yere başvuruyor. “Devlet her mezuna iş bulmak zorunda değil” dendiği için, umudunu kaybettiği için gidiyor. “Sokağa çıkın da sizi kaçtığınız yere kadar kovalayayı­m” cümlesini en tepelerden duymamak için gidiyor.

Okumadan, öğrenmeden bağıranlar kalıyor, bin düşünüp bir söyleyenle­r gidiyor.

Gidenler bir gün dönmek, dönüp, hırsıza hırsız, uğursuza uğursuz demek için, dönüp, toprakları­na, derelerine, çocukların­ın geleceğine sahip çıkabilece­kleri, patronun şikayeti ile işçinin sendikacın­ın değil, işçinin şikayeti ile patronları­n göz altına alınabilec­eği günlerin gelmesini beklemek için gidiyor.

Dönecekler.*

D

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye