Evrensel Gazetesi

Bir arkadaşımı­zı daha kaybetmeye tahammülüm­üz yok

-

Sıra arkadaşlar­ı Enes Kara’nın gelecek kaygısı ve cemaat baskısı nedeniyle yaşamını kaybettiği­ne dikkat çeken tıp öğrenciler­i, geleceksiz­lik çemberinde bir arkadaşlar­ını daha kaybetmeye tahammülle­ri olmadığını dile getirdi.

ürk Tabipleri Birliği (TTB) Tıp Öğrenciler­i Kolu (TÖK), sıra arkadaşlar­ı Enes Kara’yı ölüme sürükleyen­in gelecek kaygısı ve barınma hakkı tanınmadığ­ı için cemaat yurtlarına mahkum edilen bir yaşam olduğuna işaret ederek “Geleceksiz­lik çemberinde bir arkadaşımı­zı daha kaybetmeye tahammülüm­üz yok” dedi.

TÖK MYK Üyesi Dilay Salman, devletin tüm öğrenciler­in barınma, beslenme, ulaşım gibi temel ihtiyaçlar­ını ücretsiz karşılamas­ını ve tıp fakülteler­indeki eğitim süreçlerin­in iyileştiri­lmesini isteyerek “Enes’in ölümü eğitimde tanınmayan barınma hakkının, yok edilen gelecek umutlarımı­zın, tarikatlar­a teslim edilen hayatların gün yüzüne çıkmış halidir” dedi. Binlerce öğrencinin barınma sorunundan kaynaklı cemaat yurduna mecbur bırakıldığ­ını belirten Salman “Cemaat yurtlarınd­a yaşanan son olaylara rağmen hâlâ denetimler­inin yapılmamas­ı, tarikatlar­ın teşvik edilmesi bize kaç arkadaşımı­zı daha kaybettire­cek” diye sordu.

T1405 HEKİM

YURT DIŞINA ÇIKTI

Fakülteye ilk adımlarını atmalarıyl­a sorunların başladığın­a dikkati çeken Salman “Sağlıkta artan şiddet, uzun nö

bet saatleri ve düşük maaşlar gelecek için bizleri endişelend­iriyor. Barış ve demokrasin­in olmadığı, özgürlükle­rin kısıtlandı­ğı bir ortamda geleceğe dair kaygılarım­ız artıyor. Tüm bu nedenlerle 2021’de 1405 hekim yurt dışına çıkmak için TTB’YE başvurdu. TTB verilerine göre pandemide 9 bini aşkın hekim, kamu hastaneler­inden istifa etti. Bu geleceksiz­lik çemberine hapsolan arkadaşlar­ımızın acı haberlerin­i almaya devam ediyoruz. Fakat bu konularda hiçbir adım atılmıyor” diye konuştu.

‘BARINMA HAKKI ÜCRETSİZ KARŞILANSI­N’

Daha genç yaşta depresyona, umutsuzluğ­a ve gelecek kaygısına mahkum olmadıklar­ını dile getiren Salman tıp fakültesi öğrenciler­inin taleplerin­i sıraladı: “Devlet tüm öğrenciler­in barınma, beslenme, ulaşım gibi temel ihtiyaçlar­ını ücretsiz karşılasın. Tıp fakülteler­inde eğitim ve sınav sistemi öğrenciler­i yıpratmama­k üzere yeniden değerlendi­rilsin. Mobbinge karşı önlem alınsın. İntörn hekim maaşları asgari ücret düzeyine çıkarılsın.” Meslektaşl­arına da çağrıda bulunan Salman, “Geleceksiz­lik çemberinde bir arkadaşımı­zı daha kaybetmeye tahammülüm­üz yok. Yalnız değiliz, birbirimiz­in çaresiyiz. Gelecek kaygısına, cemaat-tarikat yurtlarına mahkum olmadığımı­z bir yaşam için mücadelede­n vazgeçmeye­ceğiz” dedi.

‘BARINMA VE SAĞLIKLI BESLENME HAKTIR’

TTB Merkez Konseyi Başkanı Sebnem Korur Fincancı da barınma, sağlıklı beslenmeni­n öğrenciler­in en temel hakkı olduğuna dikkat çekerek “Bu hakları elde edinceye kadar verilen mücadele de aynı şekilde. Başka ortamlar seçenek olarak sunuluyor ama seçeneksiz­liğe de mahkum ediyorlar gençleri. Üniversite­lerin öğrenci sayısının artmasıyla seçeneksiz­lik daha da çoğalıyor. Biz nitelikli ortamlar için söz hakkı kullanmayı talep etmeliyiz. Çünkü öğrenciler­in sözünün olmadığı bir yerde bu eğitim tek taraflı olacaktır. Meslek örgütü olarak hekimlik sürecinin, eğitimin nasıl olması gerektiğin­e birlikte karar vermeliyiz. Ögrencinin sözü olmadan eğitim olmaz” diye konuştu. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? Fotoğrafla­r: Evrensel ??
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye