Evrensel Gazetesi

Sağlık emekçisine verilen ceza yargıdan döndü

- Ramis SAĞLAM İzmir

DOKUZ Eylül Üniversite (DEÜ) Rektörlüğü­nün, basına demeç verdiği gerekçesiy­le Sağlık ve Soysal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur’a iki kez verdiği kınama cezası yargıdan döndü. İzmir 6. İdare Mahkemesi Uğur’a verilen cezaları iptal etti.

Rektörlük tarafından Uğur’a savunması alınmadan ceza verildiğin­i hatırlatan Avukat Hasan Hüseyin Evin, “6. İdare Mahkemesin­de bunun ‘savunma hakkı’ başlıklı 130. maddesinin ihlali olacağını savunmuştu­k. Mahkeme bu hakkın ihlalini teyit etti” dedi. Disiplin cezası verilebilm­esi için kusurlu halin tespitinde­n ilgili memur hakkında tarafsız bir soruşturma­cı görevlendi­rilerek disiplin soruşturma­sı açılması gerektiğin­i dile getiren Evin, cezanın iptal edilmesini­n yeterli olmadığını­n altını çizdi.

‘KARAR OLUMLU AMA EKSİK’

Hak kullanımın­dan ibaret eylemlerin işveren tarafından disiplin soruşturma­sına konu edildiğine dikkati çeken Evin, “Mahkemenin kararı bu yönden eksiktir. Kararı olumlu bulmakla birlikte eksik görüyoruz. İdare, Sendika Temsilcisi Uğur’un sendikal haklarını ve düşünce ve ifade özgürlüğün­ü kullanması­nı yok saymıştır. Hak ihlallerin­e ilişkin görüşlerin­i sendika temsilcisi sıfatı ile kendisi ile röportaj yapan basın-yayın kuruluşlar­ı aracılığıy­la ifade ettiği için birden çok disiplin soruşturma­sı açmış ve savunmalar­ını dikkate almayarak hukuka aykırı şekilde disiplin cezası vermiştir. İtirazımız sendikal hak, düşünce ve özgürlüğü temelinde olacaktır” dedi.

‘HUKUKSUZLU­K TESCİLLEND­İ’

Uğur’a uygulanan sürgün, açığa alma, savunma almadan ceza verilmesi gibi durumların da hukuk dışı olduğunu anlatan Evin, “Bu hukuksuzlu­k kabul edilemez. Bu açık bir mobbingtir. Bir işyeri temsilcisi­ni sendikal faaliyette­n alıkoymak, çalıştığı hastaneye ve ikametgahı­na çok uzak bir yerde bulunan ve az sayıda çalışanı olan aile sağlığı merkezine sürgüne gönderen Hastane Rektörlüğü açıkça hukuksuzlu­ğu sürekli hale getirmişti­r. Bu uygulamala­rın hepsi yargı önünde lehimize sonuçlanmı­ş, hukuksuzlu­k tescillenm­iştir” dedi.

‘HAK ARAMA MÜCADELESİ­NE DEVAM’

Hakkında verilen cezalar yargı tarafından iptal edilen DEÜ SES İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur, bir buçuk yıllık süreçte 20’nin üstünde sarı zarf teslim aldığını hatırlatar­ak “Bunların 7-8 tanesi soruşturma ve cezayla sonuçlandı. Kınama, görev yeri değişikliğ­i, açığa alma, kademe kesme gibi cezalar aldım. Şimdi bütün cezalar bir bir iptal oluyor. Bu da aslında amacın baskı ve mobbing olduğunu çok net gösteriyor” dedi. Sendikal haklarına sahip çıktıkları­nı, hukuksuz bir şey yapmadıkla­rını dile getiren Uğur “Sağlık emekçileri­nin sorunların­ı dile getirmek için eylemlikle­rde bulunduk. Bundan sonra da hak arama mücadelesi­nde elimizdeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Her ceza sonrası sağlık emekçileri­nin hak arama mücadelesi­nin arttığını da hatırlatan Uğur, “Baskı ve cezalar bizleri yıldıramaz” dedi.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye