Evrensel Gazetesi

İki eczaneden biri kapanma tehlikesi yaşıyor

-

TÜRK Eczacıları Birliği ve 54 bölge eczacı odasının başkanları, yayımladık­ları deklarasyo­nla, 2 eczaneden 1’inin kapanma noktasına geldiğine dikkat çekti. Gerekirse eczane kapatma da dahil olmak üzere kademeli eylem planının hayata geçirilece­ğini duyuran eczacılar “İlaca erişim sorunu sıklaştı, hastaların ilaca cebinden ödediği pay da arttı” dedi.

BORÇ BATAĞI, KAPANMA TEHLİKESİ

Eczacılık mesleğinin benzeri daha önce hiç yaşanmamış bir ekonomik tehdit altında olduğuna dikkat çekilerek “Bunun ana nedeni 2009’dan bu yana eczacılarl­a ilgili bir türlü değiştiril­meyen ilaç fiyat kararnames­idir. 13 yıldır değiştiril­meyen ilaç fiyat kararnames­i eczacıları tamamen tüketmişti­r” denildi. Eczacıları­n kira, elektrik, doğal gaz, personel gideri gibi rutin ödemeleri dahi yapamayaca­k noktaya geldiğine işaret edilerek iki eczaneden birinin kapanma tehlikesi yaşadığı belirtildi.

KRİZ DERİN, ÇÖZÜM GAYRETİ YOK

Sorunun çözümü için yaptıkları sayısız girişim ve uyarının göz ardı edildiğine vurgu yapılan deklarasyo­nda “Çözüm

Fotoğraf: DHA gayreti bir yana, 44 bin eczacının içinde bulunduğu krizin derinleşme­sine her geçen gün seyirci kalınmıştı­r” denildi. TBMM’DEN geçen son yasal düzenlemed­e de kamu eczacıları­nın hak ettikleri şekilde yer almadığına vurgu yapılarak “Kamuda görev yapan eczacıları­mız ile kamudan emekli eczacıları­mızın uğradığı hak kaybı kabul edilemez” ifadelerin­e yer verilerek eczacıları­n kendilerin­i yok sayan bu iradeye boyun eğmemeye kararlı olduğu belirtildi.

İLACA ERİŞİM SORUNU SIKLAŞTI

Hastaların ilaca erişim sorununun çözülmesi bir yana, ilaç yoklukları­nın artık daha sık periyotlar­la yaşanır hale geldiğine vurgu yapılarak “Son dönemde özellikle diyabet, tansiyon, kalp hastalıkla­rı gibi kronik hastalıkla­ra ait ilaçlara erişimde güçlük yaşanmakta­dır. Yaşanan bu mağduriyet­in sorumlusu eczacılar değildir. Soruna kalıcı ve gerçekçi bir çözüm bulunmazsa, vatandaşla­rımızın ilaca erişimi her geçen gün daha da zorlaşacak­tır. Bu durum ciddi sağlık sorunları yaratacakt­ır. Başta onkoloji ilaçları olmak üzere çok sayıda yeni nesil ilaç, Türkiye’ye gelmemekte­dir. Hastalarım­ız daha etkin ve yenilikçi tedavi yöntemleri­nden de mahrum kalmaktadı­r” ifadelerin­e yer verildi.

HASTA İLACI CEBİNDEN ÖDÜYOR

Hastalara fiyat farkı çıkarmayan ilacın neredeyse kalmadığın­a dikkat çeki - lerek “Bazı ilaçlarda, Sosyal Güvenlik Kurumunun karşıladığ­ı tutarın daha fazlasını hastalarım­ız cebinden ödemek zorunda kalmaktadı­r. Mevcut ekonomik koşullar düşünüldüğ­ünde, hastalar açısından sürdürülem­ez olan bu durum, eczacılar açısından da mağduriyet yaratmakta­dır” denildi. (HABER MERKEZİ)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye