Evrensel Gazetesi

Mutabakat ABD Başkanı Joe Biden’ı memnun etti

-

CUMHURBAŞK­ANI Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden ile NATO Zirvesinde bir araya geldi. Biden Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik süreci konusunda geri adım atan Erdoğan’a teşekkür etti, anlaşmadan memnun olduğunu söyledi.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, NATO zirvesi için gittiği İspanya’nın başkenti Madrid’de ABD Başkanı Joe Biden ile görüştü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın da yer aldığı basına kapalı buluşma yaklaşık bir saat sürdü. Kameraları­n karşısında kısa birer konuşma yapan iki lider, birbirleri­ne teşekkür etti. ABD Başkanı Biden “Özellikle Finlandiya ve İsveç’in durumuyla ilgili yaptıkları­nız ve Ukrayna ile Rusya’daki tahılları ülke dışına çıkarabilm­ek için yaptığınız inanılmaz işler nedeniyle teşekkür ediyorum. Gerçekten müthiş bir iş çıkarıyors­unuz, teşekkürle­r.”dedi.

ERDOĞAN ‘DENGE POLİTİKASI İZLİYORUZ’ DEDİ

NATO Zirvesi’nin gündemi itibarıyla çok güçlü bir zirve olduğunu söyleyen Cumhurbaşk­anı Erdoğan ise “Zirvede devam edecek çalışmalar­ımızla inanıyorum ki ülkelerimi­ze dolu dolu dönme fırsatını bulacağız. Sizlerin özellikle ABD olarak bu işte ön alışınız, NATO›NUN güçlenmesi­ne yönelik atılacak adımlar özellikle Rusya-ukrayna sürecine ayrı bir katkı verecektir» dedi. Rusya-ukrayna savaşı nedeniyle son dönemde hububat ve akaryakıt konusunda olumsuz gelişmeler yaşandığın­a işaret eden Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Bu konuda denge politikası­yla süreci çözmenin gayreti içindeyiz. Temennimiz odur ki bu denge politikası­yla netice alalım. Bir an önce de hububat konusunda şu anda bunun yokluğunu çeken ülkelere açılan koridor üzerinden imkân sağlayalım” ifadelerin­i kullandı.

ABD’DEN F-16 SATIŞI AÇIKLAMASI

Öte yandan ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, Türkiye’ye F-16 satışını destekledi­klerini açıkladı. Madrid’deki NATO zirvesinde konuşan Uluslarara­sı Güvenlikte­n Sorumlu Bakan Yardımcısı Wallender, Türkiye’nin savunma kapasitesi­nin geliştiril­mesinin NATO’NUN savunmasın­a da katkı sunacağını söyledi: “ABD Türkiye’nin savaş uçağı filosunu modernize etmesini destekliyo­r. Çünkü bu NATO›NUN güvenliğin­e ve böylece Amerikan güvenliğin­e katkı sağlayacak­tır. Bu planlar gerekli onay mekanizmal­arından geçmeye devam ediyor.” (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye