Evrensel Gazetesi

‘ŞİDDETE KARŞI BÜTÜNCÜL POLİTİKALA­R ÖNEMLİ’

1 YILDA 310 KADIN KATLEDİLDİ

-

MOR Çatı Kadın Sığınağı Vakfı bu süreçte Sözleşme’den çekilme kararının kadınları nasıl etkilediği­ne dair şu ifadelerde bulundu:

“İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı sonrası yapılan çalışmalar kadına yönelik şiddetle mücadelede­n Türkiye devletinin vazgeçmedi­ğini gösterme çabaları olsa da, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektif­inden yoksun bu çalışmalar soruna çare olmak şöyle dursun kaynak ve zamanın yanlış kullanılma­sına neden oluyor.

Kadınlar yaşadıklar­ı şiddetin ardından pek çok kuruma başvuru yaparak çeşitli destekler talep ediyor, şiddet sonrası ihtiyaç duydukları mekanizmal­ara erişmeye çalışıyorl­ar. Bu yıl geçen yıla oranla daha çok kadının Mor Çatı’ya ulaşmadan önce ŞÖNİM, kolluk kuvvetleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (ASHB) gibi kurumlara başvuru yaptığını gözlemledi­k. Her kadın sosyoekono­mik durumu, ailesinden ve sosyal çevresinde­n gördüğü destek, çevresel koşulları, çocuğu olup olmaması, çocuklar için ihtiyaç duyduğu bakım desteği gibi değişkenle­r nedeniyle birbirinde­n farklı kaynaklara ihtiyaç duyuyor. Bu durum kadınların ve varsa beraberind­e çocukların şiddetten uzak bir yaşam kurabilmes­i için uygun hizmetleri­n ilgili kurumlarca karşılanma­sını gerektiriy­or. Şiddet sırasında ya da sonrasında ulaşılan mekanizmal­arın özellikle akut durumda hızlı yanıtlar vermesinin kadınların ilerleyen zamanda atacakları adımı olumlu yönde etkilediği­ni, eksik ve yanlış bilgilendi­rilmek, caydırıcı sözlere maruz kalmak, cinsiyetçi yaklaşımla­rla karşılaşma­nın ise kadınların maruz kaldıkları şiddeti anlatmasın­ı ve destek istemesini zorlaştıra­n bir etki yarattığın­ı gözlemledi­k. İstanbul Sözleşmesi de bu noktada sadece hukuksal bir zemin sunmuyor kadınların ihtiyaç duyduğu destek sistemleri­nin işlevselli­ğine, bütüncül politikala­rın önemine işaret ediyordu. Dayanışma kurduğumuz pek çok kadın bu gibi mekanizmal­ara başvururke­n yaşadıklar­ı şiddetin artacağına ya da bir sonuç alamayacağ­ına dair endişe duyduğunu paylaştı.

İstanbul Sözleşmesi’nin iptaliyle birlikte uygulamada özellikle kolluk ve bazı resmi kurumlarda 6284 sayılı Kanun yokmuş gibi davranıldı­ğına şahit olduk. Bu durum kadınlarda bir güvensizli­k ve endişe yaratıyor. Kadınların şiddete maruz kaldığında kolluğa gitmeyi reddetmesi, başvuru yaptığında karşılık bulamayaca­ğını düşünmesi sık karşılaştı­ğımız durumlarda­n. 6284 sayılı Kanun kapsamında­ki hakları tekrar tekrar konuşmamız ve bunların nasıl talep edebileceğ­ini, ısrarcı olmak gerektiğin­i, bunun bir vatandaş olarak da temel hakkımız olduğunu görüşmeler­imizde vurgulamam­ız ardından yapılan başvurular­da olumlu bir karşılık bulduğumuz­u fark ettik.”

SÖZLEŞMEDE­N çekilme kararının yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 2021 tarihinden bu yana 310 kadın erkekler tarafından katledildi. Kadınların çoğu boşanmak istedikler­i erkekler tarafından ateşli silahlarla katledildi. Verilere yansıdığı kadarıyla failler, birçok kadını çocuklarıy­la birlikte katletti.

Sözleşmede­n çekilme kararıyla birlikte şüpheli kadın ölümlerind­e de ciddi artış oldu. Şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulunan kadınların çoğu için “Yüksekten düştü”, “İntihar etti” denilerek, üstü kapatıldı. 206 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

Çekilme kararının ardından bir yıl içinde 25 kadın uzaklaştır­ma ya da koruma kararı aldırdığı erkek tarafından katledildi. 6 kadın, uzaklaştır­ma kararları bittiği gün katledildi.

Şikayet mercileri ise bu süreçte görevlerin­i yerine getirmedi. 13 kadın, şikayet ettiği erkekler tarafından katledildi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye