Evrensel Gazetesi

Salcomp Xiaomi işçileri: Çöp ayıklamak bizim işimiz değil

- Defne DUMAN İstanbul

ürk Metal’in örgütlü olduğu İstanbul’daki Xiaomi Salcomp fabrikasın­da çalışan işçiler, kendi işleri olmamasına rağmen atık kontrolü adı altında çöp ayıklamaya zorlandıkl­arını ifade etti. İşçiler bu işi yapmak istemedikl­erini belirtirke­n, İş Güvenliği Uzmanı Mahir Yiğit de iş tanımı dışındaki işçilerin işçilere yaptırılam­ayacağını ifade etti.

Salcomp işçileri yaptıkları işi şöyle anlatıyor: “Çöplerin arandığı kutuların içinde genellikle jelatin, köpük, telefon kutusu, kartonu gibi telefonla ilgili malzemeler olur. Bir de bizim kullandığı­mız eldivenler­in, su içtiğimiz bardakları­n atıldığı ayrı ayrı çöpler var. Bu çöplerin hepsi atık kontrolüne gideceği zaman aynı yerde toplanıyor. Bu çöpleri toplayan kişiler de en son hepsini bir yere götürüyor. Her bölümden en az bir kişi olmak üzere güvenlikle­rle birlikte toplam 8-9 kişi tüm fabrikanın çöplerini ayrıştırma işini yapıyor.”

T‘BİRÇOK KİŞİ TEMAS EDİYOR’

Çöp ayırmaya giden işçilerin 1-1.5 saat kadar orada kalmak durumunda olduğunu söyleyen işçiler şunları söylüyor: “Oraya yığılan çöpleri dedektör gibi bir makineden geçiriyoru­z, bazı kutular ötüyor, o kutuları ayırıyoruz. Ayırdığımı­z kutuyu bir kartonun üzerine döküp, içinde öten malzemeler­i arıyoruz. Bulduğumuz malzemeler­i de isim soy isim yazarak güvenliğe teslim ediyoruz. Asıl mesele şu, o öttüğünde içindeki her şeyi döküp baktığımız kutuların içinde bir sürü kullanılmı­ş eldiven ve bardak da oluyor. Bunlar el ve ağızla temas eden şeyler. Bir çift plastik eldivenle çalışıyoru­z. O eldiven yırtılıyor, içindeki parçaların elimizi kesme ihtimali de var. Bir sürü insanın elinin, ağzının değdiği şeye değmek zorunda kalıyoruz”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye