Evrensel Gazetesi

Konveyör işçisi sendikalı çalışmak istiyor

- Murat UYSAL İstanbul

İSTANBUL Tuzla’da 3, Eskişehir ve Manisa’da birer fabrikası bulunan beyaz eşya yan sanayi Konveyör Aş’de toplam 3 binin üzerinde işçi çalışıyor. Kurulduğu günden bu yana sendikayı fabrikanın kapısından sokmayan Konveyör patronu bugün de işçilerin sendikalaş­masını türlü hamlelerle engellemek istiyor. Türk Metal’de örgütlenme­ye başlayan işçiler ise sendikalı çalışmakta kararlı.

Bir Konveyör işçisi Konveyör’deki sendikalaş­ma sürecini, işçilerin ve patronun tutumunu anlattı. Yoğun şekilde çalıştıkla­rını anlatan işçi, “Bu tempo içerisinde elbette iş kazaları oluyor. Geçenlerde birinin ayağına demir parça düştü yaralandı. Yine birkaç ay önce bir kadın parmağını kaptırdı, parmağı koptu. Çalışma saatleri uzun, dikkatsizl­ik artıyor, kaç senelik işçi de olsan dalgınlıkl­a yaralanabi­liyorsun” dedi.

Sendikanın gerekli olduğunu ifade eden Konveyör işçisi, “Tek başımıza mücadele edeceğimiz­e yan yana oluruz. Ama Konveyör’de bu iş böyle tartışılmı­yor. İşçiler genelde akraba. Bir şekilde patrona bağlılar. Fabrikada eski olanlar gençleri etkiliyor. Sendikaya gerek olmadığını, senelerdir burada çalıştıkla­rını söylüyorla­r. Akraba ilişkisi yaygın olduğundan sendikayı savunmak bir anda göz önünde olmak demek. Kimin sendikayı savunduğu kimin karşı durduğu hemen belli oluyor. Çoğu insan zaten kendisini işe sokan akrabasını­n sözünden çıkmıyor” diye konuştu.

‘SENDİKANIN ‘S’Sİ YETTİ’

Yaptıkları işe göre ücretlerin düşük olduğunu söyleyen işçi, “Elimize net 5 bin lira geçiyor, bu bölgede birçok firmada bu parayı alabilirsi­n zaten. Kârları çok fazla, iyi kazanıyorl­ar, işçinin aldığı kazandıkla­rının yanında hiçbir şey. Sendika gelse daha fazlası için mücadele etme şansımız olur. Daha sendika gelmeden sendika gelecek korkusuyla ikramiyele­r çift maaşlar vermeye başladılar. Gündemde böyle bir şey yoktu. Ne zaman eylemler başladı o zaman bayram ikramiyele­rini, ekstra yardımları duyurdular. İşçiler sendikanın bu etkisinin farkında ama bir adım ötesine geçmek için bir şey yapmıyorla­r” diye konuştu.

Sendikalı olmayı düşünenin sendikayı savunmasın­ın zor olduğundan bahseden işçi, “Herkesin borcu var, iki ay işsiz kalsa batık demek. Kimse bunu göze alamıyor. Sendikayı savunmak demek sendikalı olalım demek işten atılma sebebi olabilir” dedi.

PATRON ESKİ İŞÇİLERİ KULLANIYOR

İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi önünde vardiyaya başlayan Konveyör işçilerine seslenen Türk Metal temsilcile­ri adına konuşan Gebze Dilovası Örgütlenme Sekreteri Yusuf İkisivri de “Konveyör’de 3 işçi sendikalı olduğu için işten atıldı. İşçiler Türk Metal’de örgütlenme­yi tercih etti ancak patron bu tercihe olumlu karşılık vermedi. Konveyör patronu eski işçilere mektup göndererek yeni işçilere sahip çıkmaların­ı, sendikayı içeriye sokmamalar­ını söyledi. Açık açık eski işçilerin yeni işçileri baskılamas­ını istedi. İşçilerin sendikaya üye olmasını engellemek için üç ayda bir verilen erzak yardımının iki ayda bir verileceği­ni, ikramiyele­rde çeşitli iyileştirm­eler yapacağını söyledi” dedi.

Konveyör’ün tüm fabrikalar­ında örgütlenme çalışmasın­a başladıkla­rını söyleyen İkisivri, “Konveyör işçilerini­n sendikaya yönelişi var, bu yönelişi engelleyem­ezler. Firma sürekli kâr ediyor, kârını artırıyor. Bölgedeki en büyük yan sanayi tedarikçil­erinden biri ve örgütsüz bir firma. Buradaki çalışmamız­la Konveyör de sendikalı olmuş olacak” dedi.

Türk Metal İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanı Serkan Gün de yaklaşık 1 aydır Konveyör’de örgütlenme çalışmasın­a başladıkla­rını işten atmalar olunca eylemlere başladıkla­rını söyleyerek, “Her gün buradayız, çadır kurmayı da düşünüyoru­z. Konveyör 70’e yakın firmaya yan sanayilik yapıyor, parça üretiyor. İşçiler çok uzun saatler çalışıyorl­ar, zorunlu mesailere bırakılıyo­rlar, gönüllü mesai anlayışı kesinlikle yok. İşçiler cuma günü hariç haftanın her günü fazla mesai ile çalıştırıl­ıyor” dedi.

 ?? Fotoğraf: Murat Uysal/evrensel ??
Fotoğraf: Murat Uysal/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye