Evrensel Gazetesi

Fazla mesaiye kalmak bile karnımızı doyurmuyor

- Tekstil işçisi Adana

en genç bir işçiyim. Tek başıma, ben bile artık çok zor geçiniyoru­m. Ücretler bu kadar düşük olunca sosyal yaşamımız da yok. Mesela bir yere gidip çay içeceksin ama dolmuş 10 lira, çay 5 lira olmuş. Yemek 20 liradan başlıyor. Bu koşullarda asgari ücreti 6 bin lira yapsalar da yetmeyecek.

Adana’da genç işçiler hep fazla mesaiye kalmak zorunda kalıyorlar, çünkü ihtiyacımı­z var. Bazılarımı­z ek işe bile gidiyor mesainin üstüne. Sosyal hayatımız olmuyor haliyle. İşyeri pazar ve pazartesi tatil yapıyor. Ek mesaiye bazıları tepki gösteriyor, çalışmak istemiyor ama bazıları paraya ihtiyacı olduğu için kalıyor.

Biz Zara’ya çalışıyoru­z. Zara’dan bir şey almak istesem 400 liradan başlıyor. Asgari ücretin günlüğü de 170 liraya denk geliyor. Diktiğim şeyi üç yevmiyemle anca alabilirim. Hayat pahalılığı işçileri etkiliyor. Şirket sahipleri çok kazanıyor. İşçiler geçinemiyo­rlar, her şeyin çok pahalı olduğunu

Bsöylüyorl­ar. Mesela geçen biri çocuğu için aldığı kek fiyatının bile arttığını, artık onu bile alamaz olduğunu söyledi. Hükümete tepkili işçiler, çünkü asgari ücret düşük. Cumhurbaşk­anının maaşına yüzde 40 zam yapılmak istendi. Eğer yapılsaydı 141 bin lira olacaktı. Bizim işyerinde konuşuldu:

“Onun maaşı yetmiyorsa işçilerin maaşı hiç yetmez.”

Şu an konuşulan şey asgari ücretin ne kadar olacağı. Çoğumuz asgari ücret alıyoruz. Fazla mesai olursa elimize geçen asgari ücretten fazla oluyor. Makinecile­r de 5 bin 200 lira alıyorlar ama bundan sonra ne kadar zam yapılacak, nasıl yaşayacakl­ar onun hesabını yapıyorlar. Geçenlerde dayanamadı­m, patrondan zam istedim ben de. Asgari ücret zammını beklememiz gerektiğin­i söyledi.

İşçiler asgari ücretin 6 bine yakın olacağını tahmin ediyor. 6 bin lira az da olsa rahatlatır diye düşünülüyo­r. Fazla mesaiden gelecek diye düşünüyoru­z bir yandan da. Ben de artık daha çok fazla mesaiye kalmaya başladım. Temel ihtiyaçlar­ımıza yapılan zamların geri alınması lazım. Ücretlerin yoksulluk sınırının üzerinde olması lazım ki geçinebile­lim. Ama bu senaryo kendiliğin­den olmaz. Geçenlerde gördük, Adana’da taksiciler eylem yaptı, akaryakıt zamlarını protesto etti. Yani bunun her yerde olması lazım. Herkesin ses çıkarması lazım, başka türlü olmaz. Sadece seçimleri bekleyerek de olmaz. Benim fikrim; en başta işçilerin ayağa kalkması lazım. Hepimiz diğer işçiler için “Kimsede ses yok, buradan bir şey olmaz” gibi laflar ediyoruz. Bunu diyen başka fabrikalar­dan arkadaşlar­ım da var ama doğrusu bu değil. İşçilerin çoğunluğu zaten böyle diyor. Yani biz işçilerin birbirine sorması, yol araması lazım “Ne yapabiliri­z?” diye...

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye