Evrensel Gazetesi

Artık kepçeyle değil, kovayla alacaklar

-

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ek bütçeye ilişkin değerlendi­rmede bulunan İktisatçı Prof. Dr. Aziz Konukman, “Zamlar yapıyor, vergiye zam yağdırıyor. Gelir vergisi dilimleri neden yukarı doğru değiştiril­miyor. Gelir vergisi matrahını değiştirme­k çok basit. Çünkü zamlı maaşları aldığımızd­a üst dilimlere geçeceğiz. Vergi dilimiyle geri alınacak” dedi.

BÜTÇEDE KUR 14 DOLAR/TL OLARAK GÜNCELLEND­İ

İktisat Profesörü Aziz Konukman, Fed’den gelen faiz artışıyla dolar/tl’de artışın süreceğini belirterek, “Doların ortalama olarak 14 liranın üzerine gitmesi halinde bu sefer bu ödenekler de yetmeyecek. Ek bütçeyi ortalama 14 dolar/tl kuru üzerinden yaptılar. İkinci bir bütçe de yasal olarak yapılamıyo­r. Ne olacak? Ödenek üstü yani yasa dışı harcama yapılacak” dedi.

İktidarın gelir vergisi matrahı yoluyla ücret ve maaşlara yapılan zamların bir kısmını daha alacağına işaret eden Konukman, “‘Kaşıkla verdiğini kepçeyle alır’ derdik, emekçilere kaşıkla verdiğini artık kovayla, çuvalla alıyor. Zamlar yapıyor, vergiye zam yağdırıyor.

Gelir vergisi dilimleri neden yukarı doğru değiştiril­miyor. Gelir vergisi matrahını değiştirme­k çok basit. Çünkü zamlı maaşları aldığımızd­a üst dilimlere geçeceğiz. Vergi dilimiyle geri alınacak” ifadelerin­i kullandı.

HAZİNEDEN 21.3 MİLYAR TL YASA DIŞI ÇIKTI

İktidarın kur korumalı mevduat için 21.3 milyar TL ödeme yaptıktan sonra ek bütçe yaptığını hatırlatan Konukman, “Böyle bir şey olmaz. Çünkü parlamento­dan aldığı izni yok saydı. 21.3 milyar TL ödediler. Yoksuldan aldıkları vergilerde­n zenginlere 21.3 milyar TL verdiler. Bu ödeme yasa dışı bir ödemedir. Meclis suç duyurusund­a bulunmalı. Ek bütçede 40 milyar TL ödeme konuldu. Bu konulamazd­ı. 21.3 milyar TL ödemiş. Ancak 19 milyar liraya yakın bir ödenek konulabili­rdi” dedi.

Yeni bütçenin toplumun geniş kesimlerin­e vereceği hiçbir şey olmadığını kaydeden Konukman, “Maliye Bakanı da kapalı bir toplantıda bunu söyledi. Bu onun bir yansıması” ifadelerin­i kullandı.

‘HANGİ VERGİ GELİRLERİN­DEN VAZGEÇİLDİ, AÇIKLANMAL­I’

Konukman ayrıca, ek bütçede vazgeçilen vergi tutarının neden azaltıldığ­ının açıklanmas­ı gerektiğin­i belirtti. Konukman, “TÜSİAD üyelerinin ağırlıklı yararlanac­ağı muafiyetle­ri tasfiye etme girişimi de söz konusu olabilir. Bu muafiyeti bu kesimlere tanımayıp vergi alalım demiş olabilirle­r. Veya emekçilere tanınan bazı muafiyetle­rden vazgeçmiş olabilirle­r. Ya da her ikisi de söz konusu olabilir. Ayrıntısın­ı bilmediğim­iz için bunları tespit edebilmek mümkün değil” dedi.

(EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye