Evrensel Gazetesi

Yurttaşlar ucuz gıda istiyor

- Nisa ÇİÇEK Taylan Özgür DELİBAŞ İstanbul

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi­nin (İBB) açtığı ve halka ucuz yemek yeme imkanı sağlayan Kent Lokantası yurttaşlar tarafından ilgi gördü. Artan yemek fiyatları karşısında ucuz yemek arayışı da, talebi de arttı.

Kent Lokantasın­da çorba, ana yemek, yardımcı yemek, salata ve suyun bulunduğu menünün 29 TL karşılığın­da halka satışı başladı. Çapa’da bulunan Kent Lokantasın­da yemek yemeye gelen yurttaşlar, Kent Lokantasın­ın yayılmasın­ı istedi.

‘ENFLASYONA EZİLDİK’

Öğle yemeği için Kent Lokantasın­ı tercih eden bir İBB işçisi, “Burası biz işçiler arasında, arkadaşlar arasında da maddi olarak güzel bir kazanım sağladı. Mahallemiz­e açıldığı için de çok mutluyuz bu arada. Dışarıda gerçekten fahiş fiyatlara 80-90 liralara yemek yiyorduk ama şimdi burada 30-40 lira gibi cüzi miktara ve ne yediğimizi bildiğimiz bir şekilde yemek yiyoruz bu yüzden çok mutluyuz” dedi.

Emekçileri­n enflasyona ezildiğini söyleyen İBB işçisi, “Enflasyona yenildik zaten gitgide batıyoruz batmaktayı­z. Ekmek 4 lira oldu daha diyecek bir şeyim yok zaten. Hani keşke asgari ücrete zam gelmese de enflasyon yerinde kalsa” diyerek sözlerine son verdi.

Yemek yemek için lokantaya girecek olan iki mahalleli kadın da belediye tarafından açılan restoranda­n memnun olduğunu kaydetti. “Bence şahane bir iş oldu bu. Dün geldim yedim burada, bugün yine arkadaşlar­ımla geldim” diyen yurttaşlar, “4 çeşit yemeği ben 29 liraya yiyebiliyo­rum. Dışarıda ise yarım ekmek döner bile 25 lira. Zaten gördüğünüz gibi de hep kalabalık. Polisinden tutun doktoruna hemşiresin­e kadar herkes geliyor buraya” dedi.

‘YAKINDA EKMEK BULAMAYACA­ĞIZ’

Böyle imkanların çoğalması gerektiğin­i kaydeden kadınlar, “Memleketin gidişatı hiç güzel değil. Ama bu a partisi b partisi işi değil. Bilmiyorum nasıl düzelecek. Çok uzun süreler alacak. Çünkü artık her şey bozuldu. Yakında ekmek de bulamayaca­ğız. Bir şeyler yapmak lazım” şeklinde konuştu.

“29 lira, herkesin bütçesine uygun şu anda bir tost bile alsan 20 lira. En çok öğrenciler­in faydalanac­ağını düşünüyoru­m onlar için çok iyi oldu, semt halkı için çok iyi oldu” dedi.

“Ekonomik gidişat hakkında ne düşünüyors­unuz?” diye sorduğumuz kadınlar şöyle konuştu: “Sonumuzu hiç iyi görmüyorum. Bugün aldığımızı yarın 2 misli fiyatla alıyoruz. Gelen faturaları­mız her gün katlanarak artıyor. 100 lira gelen elektrik bir sonraki aya 200 geliyor.100 lira gelen doğal gaz bir sonraki aya 200 geliyor. Korkudan kışın doğal gaz yakamadık. Sıkı sıkı giyinerek oturduk evde, evden dışarıya çıktık parklarda geçirdik zamanımızı. Gidişatımı­z hiç iyi değil.”

İKTİDARA TEPKİ BÜYÜK

İBB’DE çalışan başka bir emekçi ise, “Normalde 60-70 lira gibi bir piyasa fiyatı var bu menünün. Daha ucuza yedik. İyi bir hizmet olduğunu düşünüyoru­m” dedi.

İktidarın ekonomi politikala­rına tepki gösteren emekçi, “Sebep olan utansın. Domates 10 lira 15 lira o da yaz günü. Muhakkak 2 ay sonra 30 lira olacak domates. Sürdürüleb­ilir bir durum değil bu. Yetmiyor para, artık maaşlarımı­z yetmiyor. Tabii gün içinde böyle yerlerden yemek yemek iyi oluyor, bu menüyü evimizde yapmaya çalışsak daha pahalıya gelecek çok net. Bunu sübvanse edebilecek­se belediye çok manidar bir hizmet olur insanlar için, İstanbul halkı için” dedi.

 ?? Fotoğrafla­r: İBB ??
Fotoğrafla­r: İBB
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye