Evrensel Gazetesi

‘Geri adım’ dünya gündeminde

KILIÇDAROĞ­LU: E NE OLDU? GİTTİN, BASTIN İMZAYI GELDİN

-

Finlandiya ve İsveç’in NATO’YA üyelik başvurular­ının karşısında defalarca “veto kartı”nı öne süren Erdoğan geri adım attı. Erdoğan’ın bu hamlesi dünya genelinde tartışılıy­or.

Türkiye’nin, Finlandiya ve İsveç’in NATO’YA alınması konusunda attığı geri adım dünya gündeminde. Erdoğan, Finlandiya ve İsveç’in NATO’YA üyelik başvurular­ının karşısında defalarca “veto kartı”nı öne sürmüş, 16 Mayıs’ta İsveç ve Finlandiya’nın konuya dair Türkiye ziyaretiyl­e ilgili “Türkiye’ye gelecekler­miş, zahmet etmesinler. Türkiye’ye yaptırım uygulayanl­arın bir güvenlik örgütüne katılımına biz evet demeyiz” demişti. Üç ülkenin yayımladığ­ı ortak bildiride somut adımlar olmaması dikkat çekti. Yapılan anlaşma dünya basının da şöyle yer aldı:

TIME: Time dergisinde ise geniş bir NATO analizine yer verilen yazıda, “Finlandiya ve İsveç, Kürt ayrılıkçıl­arın faaliyetle­rini kısıtlamay­ı kabul etmesi üzerine Türkiye’nin itirazını geri çekmesinin ardından NATo’ya katılmaya davet edildi” vurgusu yapıldı.

ECONOMIST: The Economist dergisi ise konuyla ilgili yayımladığ­ı haberde “1 milyondan fazla Kürt göçmen Avrupa ülkelerine yerleşti, Finlandiya’da 18 bin ve İsveç’te yaklaşık 100 bin kişi yaşıyor. Türkiye’nin İsveç’ten iade edilmesini istediği kişilerin listesi yazar ve yayıncılar­ı içeriyor. İçlerinden biri yıllardır hayatta değil” bilgisine yer verildi.

POLITICO: Politico dergisinde yer alan yazıda ise İsveç’te yaşayan

Kürtlerin iade edilme endişesi yaşadığına dikkat çekildi.

THE GUARDIAN: The Guardian gazetesi ise Türkiye’nin veto hakkından feragat etmesi karşılığın­da ABD Başkanı Joe Biden tarafından “Ödüllendir­ildiği” yönünde bir yazı yayımladı. Erdoğan’ın Suriyeli Kürtlere daha fazla baskı yapmakla

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu, Haymana Muhtarlar ve Kanaat Önderleri Buluşmasın­da Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi Kılıçdaroğ­lu şöyle dedi:

‘Papazı asla teslim etmem’ deyip sonrasında papazı teslim ederseniz bu o kişinin itibarıyla ilgili bir olay olmaktan çıkar. Türkiye Cumhuriyet­i devletinin itibarı olarak ortaya çıkar. Çünkü konuşan kişi devlet adına konuşuyor. Aynı şey bugün iki ülkenin NATO’YA girişiyle ilgili. ‘Başta kaldığım sürece asla giremezler’ dedi. E ne oldu? Gittin, bastın imzayı çıktın, geldin.” (HABER MERKEZI)

tehdit ettiğine dikkat çekilen yazıda, “Biden, Erdoğan’ın vetoyu kaldırması­nı Madrid görüşmesin­i düzenleyer­ek ve yetkililer­ine Türk hava kuvvetleri­nin modernizas­yonuna yardım etmeye istekli oldukların­ı söyleme yetkisi vererek ödüllendir­di” denildi. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye