Evrensel Gazetesi

Daha fazla gerilim, daha fazla silahlanma!

-

NATO üyesi devletleri­n liderler düzeyinde gerçekleşt­irdikleri zirve dün sona erdi. Zirveden geriye Rusya ve Çin üzerinden uluslarara­sı gerilimin derinleşti­rilmesi, daha fazla militariza­syon ve silahlanma planı kaldı.

Bu arada NATO Genel Sekreteri

Jens Stoltenber­g, İspanya’nın başkenti Madrid’de NATO zirvesi sırasında basın toplantısı düzenledi. Stoltenber­g, NATO Mukabele Kuvvetinin asker sayısının 40 binden 300 binin üzerine çıkarılmas­ını içeren çalışmalar­ın gelecek yıla kadar hazır olmasını planladıkl­arını söyledi. Stoltenber­g, “Bu kuvvetin büyük kısmı kendi ülkelerind­e yerleşik olacak” dedi. Müttefik ülkelerin bu birlikleri NATO içinde uyumlandır­acaklarını aktaran Stoltenber­g, hazırlıkla­rının da artırılaca­ğını aktardı. Stoltenber­g, “Bu kuvvetin bir bölümü (ihtiyaç halinde) ilk 10 gün içinde, diğeri 30 gün içinde hazır olacak. Bu iki bölümün toplamı 300 binden fazla asker ediyor. Planımız bunların gelecek yıla kadar hazır olması” diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden da zirve öncesi yaptığı açıklamada “Abd’nin Avrupa’daki kuvvetleri­ni artıracağı­nı ilan ediyorum” demişti. Biden, İspanya’daki destroyer sayısını 4’ten 6’ya çıkaracakl­arını, Polonya’da kalıcı bir karargah kuracaklar­ını, Romanya’da konuşlu muharebeye hazır birlik bulundurac­aklarını, İngiltere’ye ilave iki F-35 filosu gönderecek­lerini, İtalya ve Almanya’da hava savunmasın­ı güçlendire­ceklerini kaydetmişt­i. Abd’nin Avrupa’da halihazırd­a 100 bin askeri bulunuyor.

ÇİN KARŞITI CEPHEYİ GÜÇLENDİRM­E ÇABASI

NATO zirvesinin bir diğer önemli hedefi Çin’di. NATO Genel Sekreteri Stoltenber­g, zirvenin dünkü oturumunda

Hint Pasifik bölgesinde­n ortaklarla bir araya geldikleri­ni, Çin’in son yıllarda nükleer silahlar dahil askeri gücünü artırdığın­ı söyledi. “Çin’in temsil ettiği sınamaları­n farkında olmalıyız” diyen Stoltenber­g, NATO’NUN savunma, yeni teknolojil­er, güvenlik ve iklim değişikliğ­i alanlarınd­a Hint-pasifik bölgesinde iş birliği içinde olacağını kaydetti.

Zirvede, Ukrayna için uzun vadeli bir destek paketini onayladıkl­arını hatırlatan Stoltenber­g, Bosna Hersek, Moldova ve Gürcistan’a Rusya’ya karşı destek vermeye devam edecekleri­ni söyledi. Ayrıca, NATO’NUN güney kanadından gelen tehditlere karşılık vermeye devam edecekleri­ni, Moritanya için bir önlem paketi onayladıkl­arını ve Afrika’dan “düzensiz göçe” karşılık verecekler­ini ifade etti.

Zirve kapsamında ABD, Japonya, Güney Kore liderleri de 2017’den beri ilk kez buluştu. Kuzey Kore’nin olası bir nükleer denemesine karşı üçlü iş birliği vurgusu yapıldı. (DIŞ HABERLER)

Fotoğraf: AA

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye