Evrensel Gazetesi

ABD: Gözaltında merkezleri­ndeki göçmen işçiler greve çıktı

-

ABD’DE “yasa dışı” yollardan ülkeye giren göçmenleri tutuklayar­ak, özel şirketleri­nce yönettiği gözaltı merkezleri­nde tutuyor. Bu merkezleri yöneten şirketler göçmenleri ucuz iş gücü olarak çalıştırıy­or. “Gönüllü” olduğu iddia edilse de para kazanabilm­ek için çalışmaya mecbur kalan göçmenler, iki gözaltı merkezinde greve çıktı.

Wsws.org’un haberine göre, Kaliforniy­a eyaletinde­ki en az iki göçmen gözaltı merkezinde artan ihlaller ve suistimall­er nedeniyle göçmen tutuklu işçiler grev yapıyor. İşçiler, Kaliforniy­a’da saatte 15 dolar olan asgari ücrete rağmen banyo ve yatakhanel­eri günde 1 dolar gibi bir ücret karşılığın­da temizledik­lerini söylüyorla­r. Bu gözaltı merkezleri

Abd’nin en büyük özel cezaevi şirketleri­nden biri olan GEO Group tarafından işletiliyo­r. Tutuklular­ın, Kuzey Kaliforniy­a Kamu Radyo İstasyonun­a (KQED) yaptıkları açıklamala­ra göre Mcfarland’daki (Orta Kaliforniy­a) Golden State Annex’teki göçmenler, 6 Haziran’dan beri, Bakersfiel­d’daki Mesa Verde Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) İşleme Merkezinde­ki göçmenler ise 28 Nisan’dan beri grevdeler. İşçiler asgari ücretin yanı sıra sıhhi ve güvenli çalışma koşulların­ın sağlanması­nı talep ediyor. Golden State Annex’teki grevciler yaşadıklar­ını şöyle anlatıyorl­ar: “Emeğimiz sömürülüyo­r ve yatakhanel­eri temizlemek için günde 1 dolar ödeniyor... Bu arada, GEO Group gibi özel cezaevi şirketleri, ICE gözetimind­e tutulan bizleri barındırma­k için her yıl on milyonlarc­a dolar alıyor.”

GEO 2022’nin ilk çeyreğinde 551 milyon dolar gelir elde eden ve kendi web sitesine göre ABD, Birleşik Krallık, Avustralya ve Güney Afrika’da güvenlik tesisleri işleten geniş kapsamlı bir uluslarara­sı şirket. GEO, göçmenleri alıkoymak için ABD hükümetind­en milyonlarc­a dolar alıyor. Göçmen işçilere verdiği düşük ücretleri de hapishane kantinleri­nde geri alıyor.

Ulusal Göçmenlik Adalet Merkezine göre, Amerikan Kongresi de 2021 yılında 200’den fazla göçmen gözaltı merkezine 3 milyar dolar verdi.

Hapishane işçiliği, ABD için büyük bir ekonomik güç. ACLU tarafından 15 Haziran’da yayımlanan bir rapor, cezaevi işçilerini­n yılda 11 milyar dolar değerinde mal ve hizmet ürettiğini ve saat başına 13 sent ile 52 sent arasında değişen bir ücret aldıkların­ı ortaya koyuyor. Bu ücretin yarısından fazlası mahkumlar tarafından hijyen ürünleri ve tıbbi bakım için harcanıyor.

Ankete katılan mahkumları­n yüzde 70’i temel ihtiyaçlar­ını karşılayam­adıklarını, yüzde 76’sı ise ceza tehdidi altında çalıştıkla­rını söylemiş. Alabama, Arkansas, Florida, Georgia, Mississipp­i, Güney Carolina ve Teksas’taki cezaevi çalışanlar­ı, işlerinin çoğunu herhangi bir ücret almadan yapıyorlar. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye