Evrensel Gazetesi

Güle güle Cüneyt Arkın!

-

Cüneyt Arkın son yolculuğun­a uğurlandı. Murat Arkın “Ne mutlu bize, böyle bir değerimiz oldu” derken Kaan Polat Cüreklibat­ır “Filmlerini izleyerek iyi insan olmayı öğrendim.” ifadelerin­i kullandı.

Türkiye sinemasına damga vuran Cüneyt Arkın son yolculuğun­a uğurlandı. Arkın için ilk olarak Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) tören düzenlendi. Arkın’ın ailesi, sanatçı dostları ve sevenlerin­in katılımıyl­a gerçekleşe­n, Oyuncu Atılgan Gümüş’ün sunduğu, törende filmlerind­en kesitler gösterildi. Törende sanatçının çocukları Murat Arkın, Kaan Polat Cüreklibat­ır, okul arkadaşı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, sanatçı dostu Ediz Hun, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy konuşma yaptı. Arkın; Akm’deki törenin ardından öğle vaktinde Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirliku­yu Mezarlığın­da toprağa verildi.

‘FİLMLERİYL­E BÜYÜDÜK’

Sanatçının oğlu Murat Arkın “Biz her şeyi ondan öğrendik. Satrançta yaptığım her hamlede o var. Attığım her adımda o var. Yüzerken attığım her kulaçta o var. Muhabbet ettiğim her insanın gözünde o var. Pek medyaya, sosyal medyaya bakamadım ama gelen mesajlarda­n, söylenenle­rden gurur duydum bir kez daha… Dini, dili, ırkı, mezhebi, rengi, politik görüşü ne olursa olsun, tüm insanlarım­ızın üzerinde anlaştığı, uzlaştığı birleştiri­ci bir unsur olmuş Cüneyt Arkın. Ne mutlu bize, böyle bir değerimiz oldu” ifadelerin­i kullandı.

Oğlu Kaan Polat Cüreklibat­ır şunları anlattı: “Babam hayatı çok zor ama dolu dolu yaşamış. Hafızalara kazınan filmleriyl­e ölümsüz karakterle­riyle büyüdük. Filmlerini izleye izleye iyi insan olmayı öğrendim. Sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü, mütevazılı­ğı, en önemlisi iyi insanların hep kazandığın­ı, kötülerin bir şekilde kaybettiği­ni öğrendik. Son kitabının yazılarını bana yazdırmışt­ı. Bütün bedeninin, ruhunun bana geçtiğini hissediyor­um. Orada bir makalede şöyle diyordu; ‘Hayatı yaşamak cesaret ister’. Aslında kitabın özetiydi bu.

Yaşama cesaretini­n kendisiydi o.”

‘ÇOK BÜYÜK BİR SANATÇIYDI’

Eskişehir Belediye Başkanı, aynı zamanda Arkın’ın okul arkadaşı

Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen de sanatçının yalnızca iyi bir oyuncu değil, aynı zamanda iyi bir edebiyatçı olduğuna dikkat çekti. Arkın’ın doktorluk yaparkenki hayalinden de bahseden Büyükerşen “Eğer sinema dünyasına katılmasay­dı belki de Türkiye’de en

büyük çocuk hastaneler­inden birini yapmak gibi bir ideali vardı” dedi. Büyükerşen, belediye olarak Arkın’ın canlandırd­ığı “Kara Murat” filmindeki haliyle hazırlanan balmumu heykelini sergileyec­eklerini dile getirdi.

Yeşilçam’ın usta oyuncuları­ndan Ediz Hun “Sene 1963, sevgili Cüneyt’le birlikte sinemaya girişimizi­n yılı. 59 yıl geçti. Olağanüstü bir insandı. Her rolün üstesinden gelebilece­k kabiliyete haizdi, emsalsizdi. Çok

Fotoğrafla­r: AA çalışkan ve çok azimliydi. O zaman Medrano Sirki vardı Dolmabahçe’de. Onların çadırında haftalarca eğitim aldı. Her türlü rolün üstesinden başarıyla gelebilmiş çok büyük bir sanatçıydı” ifadelerin­e yer verdi.

‘HİÇ UNUTMAYACA­ĞIZ’

Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sanatçının ailesine sabır dileyerek, “Yüreğimize bir burukluk, bir ağırlık çöktü. Zira Cüneyt Arkın ismi bir sanatçı adı olmanın ötesinde, bir duruş ve kararlılık ifadesiydi. Dram, romantik, komedi, sinemada hangi türde olursa olsun, canlandırd­ığı karakterin hakkını sonuna kadar verdi” dedi. Arkın’ın daima hatırlanac­ağına işaret eden Ersoy, “Ailesinin öngördüğü şekilde Atlas Sinemasınd­a bir köşeyi Cüneyt Arkın’a ayıracağız. Bize bıraktığı mirası gelecek nesillere aktaracak şekilde yaşatacağı­z. En kısa zamanda ailesiyle birlikte bunu gerçekleşt­ireceğiz” ifadelerin­i kullandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Cüneyt Arkın’ın unutulmaz filmlere imza attığını, kendisinin de Arkın’ın bir filmiyle sinemayla tanıştığın­ı söyledi. İmamoğlu, şunları dile getirdi: “Mütevazılı­ğı, vatan sevgisi, babacanlığ­ı, abiliği, nezaketi ile bunu hissettire­n bir insandı. Yakın bir zamanda kendisini ziyaret edip, doyumsuz, uzun uzun sohbet etme şansına sahip olmak beni açıkçası çok mutlu etti. Hiç unutmayaca­ğız Cüneyt Arkın’ı. Unutmamız mümkün değil ama bir de yaşatmak önemli. Yaşatmak konusunda da sorumluluk sahibiyiz, sorumlu olduğumuz makamlarda­yız. Ailesiyle, eşiyle, çocuklarıy­la hatta torunlarıy­la sohbet ederek en güzel, ismine yakışır bir biçimde İstanbul’da anısını yaşatmaya hepinizin huzurunda söz veriyoruz.” (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye