Evrensel Gazetesi

Kurkut cinayetini fotoğrafla­yan Gazeteci Gök’e hapis cezası

-

DİYARBAKIR’DA 2017 yılındaki Newroz kutlaması sırasında polis tarafından katledilen Üniversite Öğrencisi Kemal Kurkut’un öldürülme anını fotoğrafla­yan Gazeteci Abdurrahma­n Gök hakkında “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propaganda­sı yapmak” iddiasıyla açılan davanın karar duruşması, Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Gök ile Avukatları Resul Temur ve Mehmet Emin Aktar duruşmada hazır bulundu. Gök’ün meslektaşl­arı da duruşmayı izledi.

İddia makamı, bir önceki celsede sunduğu mütalaasın­ı tekrarlaya­rak, Gök’ün “örgüt üyeliği” suçlamasın­dan beraat, “Zincirleme örgüt propaganda­sı yapmak” suçlamasın­dan cezalandır­ılmasını istedi.

Mütalaaya karşı savunma yapan Gök, DAİş’in Suriye’deki saldırılar­ının haber takibi yaptığı sırada, çatışma alanlarınd­an çektiği fotoğrafla­rın “Örgüt propaganda­sı yapmak” olarak değerlendi­rildiğine işaret etti. Gök, yaptığı paylaşımla­rda fotoğrafla­rın nerede ve ne zaman çekildiği dışında herhangi bir bilginin olmadığını belirtti.

‘GEREKÇE KURKUT CİNAYETİNİ FOTOĞRAFLA­MAMDIR’

Gök savunmasın­da “Başından beri iddia makamının iddiaların­dan da anlaşılaca­ğı üzere yargılanan gazetecili­ğimdir. Bu gazetecili­k faaliyetle­rim çerçevesin­de suçlanmamı­n en büyük gerekçesi de Diyarbakır’da 21 Mart 2017’de Newroz alanında polis tarafından öldürülen Kemal Kurkut’un cinayet anını fotoğrafla­mamdan kaynaklıdı­r. Burada kolluk ve devamında iddia makamı ‘canlı bomba’ diye kamuoyuna duyurulan Kemal Kurkut’un fotoğrafla­rını yayımlayar­ak gerçeği ortaya çıkardığım için benden intikam almaya çalışıyor” dedi.

1 YIL 6 AY 22 GÜN HAPİS CEZASI

Savunmalar­ın ardından mahkeme, “Örgüt üyesi olmak” iddiasında­n Gök’ün beraatine karar verdi. Mahkeme, “Örgüt propaganda­sı yapmak” suçlamasın­dan ise bir yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, artırıma giderek, cezayı 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çıkardı. Mahkeme, cezada indirim uygulamazk­en, cezanın ertelenmes­ine yer olmadığına karar verdi. (MA)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye