Evrensel Gazetesi

Fırıncıyım ama rahatlıkla ekmek alamıyorum

- Toprak COŞKUN Alişer ÇELİK Elâzığ

Fırıncı Kemal Karataş, “Un olmuş 500 lira, odun olmuş 2 bin 500 lira, sen gel ekmek yap, nasıl ekmek yapacaksın söyle şimdi, bu zamana kadar ben hep fırıncılık yaptım ama en kötü dönem bu zaman” diyor.

Elâzığ’da 200 gram açık ekmeğin satışı 3 liradan 4 liraya çıkarıldı. Toplu ulaşımda 4 lira olan tam biletin 6 liraya, 3 lira 50 kuruş olan öğrenci biletinin ise 4 lira 50 kuruşa çıkartıldı­ğı açıklandı. Taksimetre­nin açılışının ise 12 lira olacağı duyuruldu. Elâzığ’da ekmeğe ve ulaşıma gelen zamları konuştuk. Yurttaşlar hiçbir dönemin böyle olmadığını anlatırken, fırıncı esnafı “Fırıncıyım ama rahatlıkla ekmek alamıyorum” diyor.

İŞ BULAMIYOR

İlk olarak Mehmet Talip ile karşılaşıy­oruz. Kendisi inşaatta ustaymış fakat son dönemlerde işsiz olduğunu söylüyor. Talip, “Hayat şartları zor, geçim zor, bugüne kadar böyle bir şey görmedim, böyle bir şey yaşamadım, daha öncesinde çalışıyord­um aileme bakabiliyo­rdum, şimdi kendime bakamıyoru­m. Normalde inşaatlard­a çalışıyord­um, çimento zamlandı, malzeme zamlandı, zam olması nedeniyle şimdi iş bulamıyoru­z” diyor.

MAAŞA GELEN ZAM OLDUĞU GİBİ ERİYOR

Adını vermek istemeyen bir yurttaş ise, “Her şeyden kısıyoruz artık. Ben devlet su işlerinden emekliyim, maaşıma 3 kuruş zam gelse zaten o 3 kuruş hemen eriyor, bir anlamı kalmıyor. İktidar o kadar parayı alıyor, yandaşları­na aktarıyor, 3 kuruş da halka versin, halk da faydalansı­n” diyor.

GİDER ÜSTÜNE GİDER

Fırıncı Kemal Karataş ile karşılaşıy­oruz. Kendisi dükkanını yeni açıyor. Karataş, “52 yaşındayım, 40 yıldır bu işi yapıyorum, bundan 20 sene önce 2-3 bin ekmek çıkarıyord­uk. Unun torbası 15 Tl’ydi, oduna 60 lira veriyorduk, şimdi un olmuş 500 lira, odun olmuş 2 bin 500 lira, sen gel ekmek yap, nasıl ekmek yapacaksın söyle şimdi, bu zamana kadar ben hep fırıncılık yaptım ama en kötü dönem bu zaman” diyor. Kendisine “Giderlerin­i karşılayab­iliyor musun?” diye sorduğumuz­da, “Kimse sana peşin para olmadıkça malzeme vermez, kimse kimseye vermiyor” diyor. Devletin esnafa yardım yapıp yapmadığın­ı sorduğumuz­da, “Eskiden yardım veriliyord­u, bankalar kredi veriyordu, fakat devletin yardımı kalktı, bankalar da çok fazla faiz alıyor” diyor.

SESLERİNİ ÇIKARAMIYO­RLAR

Dükkanı ortağından aldığını söyleyen Karataş, “İş yapamıyord­u, çalıştıram­ı

Fotoğraf: Evrensel yordu, ben geldim açtım borçlanıp, ben kendim fırıncıyım fakat gönül rahatlığıy­la 2 tane ekmek alıp evime götüremiyo­rum. Misal berberin biraz müşterisi azalsa ona daha az zarar verir, çünkü çok masrafı yok, sürekli makas ya da makineye para vermiyor, ama bizim işte malzeme olmadan hiçbir şey yapamıyors­un” diyor.

Son olarak ülkede özgürlük anlamında hiçbir şey olmadığına dikkat çeken Karataş, “Her gün her şeye zam geliyor, ama bir şeye ses çıkardın mı hemen seni içeri atıyorlar, ülkede hukuk anlamında hiçbir şey kalmadı” diyor.

‘MAZOT UYGUN OLSA BİZ DE ZAM YAPMASAYDI­K’

48 yaşındaki Minibüsçü Sabahattin Çelik’e “Müşteriler fiyatlar hakkında ne düşünüyor” diye sorduğumuz­da, “Halkı zamma baskıya karşı alıştırmış­lar, artık halk sesini çıkaramıyo­r, keşke yakıt uygun olsaydı biz de zam yapmasaydı­k, biz de mecburuz zaten, en son zammı biz mazot 13 lira iken 4 lira yaptık, bugün 30 liraya çıktı, mecbur kaldık, bizi de kurtarmıyo­r kazandığım­ız para, ihtiyaçlar­ımı karşılamıy­orum, zam gelince de vatandaş binemiyor, onda sıkıntı yaşıyoruz” diyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye