Evrensel Gazetesi

Bakan Yanık pembe tablo çizdi, kadın örgütleri gerçekleri ortaya serdi

- Sevda KARACA

adınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığ­ın Ortadan Kaldırılma­sı Sözleşmesi’nin taraf devletler tarafından uygulanmas­ını inceleyen ve tavsiyeler­de bulunan CEDAW Komitesi 82. oturumunda Türkiye’nin durumu 14-15 Haziran’da gözden geçirildi. CEDAW’A taraf olmasından beri geçen 36 yıldır kadına karşı ayrımcılık ve şiddetle mücadeleni­n önlenmesi konusunda hiçbir ilerleme kaydedemey­en Türkiye, bu değerlendi­rme döneminde AKP iktidarını­n neden olduğu büyük bir gerilemeni­n de hesabını vermek durumunda kaldığı bir oturumla karşı karşıyaydı. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede tek adam kararıyla çekilmesin­in ardından gerçekleşe­n en önemli uluslarara­sı tartışma mecrası bu olduğu için, gözler bu oturuma çevrilmişt­i.

CEDAW Komitesi ve Türkiye devlet delegasyon­u arasındaki müzakerele­rin gerçekleşt­iği oturumlara Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık epey geniş bir delegasyon­la, oldukça hazırlıklı gitmiş gibi görünüyord­u. Türkiye adına sunulan rapor da Bakan Yanık’ın konuşmalar­ı da kadın ve Lgbtİ’lerin yaşadıklar­ına ilişkin pembe bir tablo çizdi.

Ancak sadece “iktidar sözü” geçerli değil bu oturumlard­a, ülkelerin kadın ve LGBTİ örgütleri, hak örgütleri de “gölge raporlar” hazırlayıp, tartışmala­rı takip etmek üzere bu oturumlara katılıyor.

Nitekim; Kadın Dayanışma Vakfı, Kadının İnsan Hakları-yeni Çözümler Derneği, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Kaos GL ve Türk Kadınlar Birliği gibi 20 kadın ve LGBTİ örgütünden oluşan bir heyet de ortak raporlarıy­la Türkiye’deki gerçek durumu ortaya koydu.

Hukukun üstünlüğün­ün aşınmasını­n, demokrasiy­e ve insan haklarına yönelik tehditleri­n ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik saldırılar­ın arttığına, gün geçtikçe artan nefret söylemleri­ne ve bunların ayrımcılığ­ı derinleşti­rdiğine yönelik vurgular yapan, çocuk yaşta, erken ve zorla evlendirme­lerle ilgili yasal boşluklara ve uygulamada­ki hak ihlallerin­e, medeni haklardaki gerilemele­re dikkat çeken, İstanbul Sözleşmesi’nin ortadan kaldırılma­sıyla birlikte Türkiye’nin taraf olduğu diğer uluslarara­sı sözleşmele­rin de tehdit altında olduğunu ortaya koyan raporlar sundular. Bu raporlar, Türkiye’nin gerçek halini ortaya seriyordu.

Oturumda neler öne çıktı, Bakan Yanık ne dedi, gölge raporlar ne gösterdi? Bakalım…

K

 ?? Fotoğraf: Cinsel Şiddetle Mücadale Derneği ??
Fotoğraf: Cinsel Şiddetle Mücadale Derneği

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye