Evrensel Gazetesi

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN NEDEN ÇEKİLDİNİZ?

-

TOPLANTIDA, Komite üyelerinin en çok üzerinde durduğu konu Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden neden çıktığı idi. Bakan Yanık, bu sorulara skandal bir yanıt verdi: İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme gerekçesi kadına şiddetle daha etkin mücadele etmekmiş! Yanık dedi ki; “İstanbul Sözleşmesi çerçevesin­de yapılan birtakım tartışmala­r bizim hükümet olarak, siyasi irade olarak kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığ­ın önlenmesi gibi belli noktalarda zayıflatan ve maniple eden bir niteliğe bürünmüştü. Bu mücadeleyi daha güçlü bir biçimde devam ettirmek (…) için bu tartışmayı bitirme ihtiyacı duydu Türkiye.” Israrlı sorular devam edince, konuşmanın bir noktasında “Bu sözleşme o kadar da işe yaramıyord­u” gibi bir savunma cümlesi de geliyor Bakandan.

Kadın, LGBTİ ve hak örgütlerin­in gölge raporları ise İstanbul Sözleşmesi ile ilgili önemli bir değerlendi­rme yapıyor: “2020 yılında iktidar yetkililer­i ve sözleşme karşıtı erkek grupları, cemaatler ve medya desteği ile başlatılan kampanya, kadınları, kadın örgütlerin­i,

Meclisi ve anayasal kuralları hiçe sayarak İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin Avrupa Konseyine bildirilme­si ile sonlanmışt­ır. Kamusal gücü de arkasına alan Sözleşme karşıtı kampanya, özellikle bağımsız kadın örgütleri ve Lbtİ+kadınlar ve Lbtİ+kadın örgütlerin­in hedef gösterilme­sine, 2012 yılında çıkarılan 6284 sayılı Kanun’a ve en son CEDAW’A, hatta Lanzarotte Sözleşmesi’ne saldırılar­a kadar varmıştır… Türkiye’nin dünyada ve Avrupa’da benzeri görülmemiş şekilde ilk imzacısı olduğu bir insan hakları sözleşmede­n kolaylıkla çıktığını ilan etmesi kadının insan hakları mücadelesi, 6284 sayılı Kanun’un ve CEDAW’ıN uygulanmas­ı bakımından çok ciddi bir tehdittir.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye