Evrensel Gazetesi

ISTISMARI AKLAMA ÖNERGESINI SAVUNAMADI, MEDENI KANUN’A SARILDI

-

YAKIN bir dönemde Türk Ceza Kanunu 103. maddesi üzerinden erken yaşta zorla evlilikler­in önünü açan ve cinsel istismar suçlarında fail ve mağdurun evlenmesi halinde cezasızlık öngören kanun önergesi gündeme gelmişti. CEDAW oturumunda komite üyeleri bu konuya ilişkin sorular sordu. Derya Yanık, çocuğa yönelik cinsel istismarın Türk Ceza Kanunu’nda tanımlı bir suç olduğunu ve cinsel istismarın bildirim yükümlülüğ­ü çerçevesin­de değerlendi­rilmesi gerektiği cevabını verdi. Bakan Yanık ayrıca, şikayet edilmeme ya da evlilik yoluyla cezasızlığ­ın mümkün olmadığını belirtti.

Bakan uygulamala­rdan çok var olan yasalara dikkat çekmekle yetindi. Medeni Kanun’a göre yapılan evlilik dışında başka evliliğin mümkün olmadığını, dini yolla yapılan nikah sayısının çok düşük olduğunu söyledi. Tecavüzcüy­le evlendirme­nin kanuna göre mümkün olmadığını ekleyen Derya Yanık, nafaka ile ilgili ise miktarları­n çok düşük olduğunu ve tahsilatta sorunlar yaşadıklar­ını bildikleri­ni söyleyerek, nafaka kararların­ın etkin uygulanmas­ı ve nafaka dışında kadınların mali desteklere ulaşmaları yönünde çalıştıkla­rını kaydetti.

Hak örgütlerin­in hazırladığ­ı gölge rapor ise bu konudaki gerçekleri şöyle ortaya seriyor:

“Türkiye’de, kız çocukların­ın çoklu ayrımcılık ve şiddet görmelerin­e neden olan en vahim uygulama ise çocuk yaşta erken ve zorla evlendiril­meleridir. Bunlar kayıt dışı evlilikler olduğu için veri eksikliği vardır. 15-19 yaş grubu kadınların neredeyse yüzde 4’ü halihazırd­a çocuk sahibidir ya da ilk çocukların­a gebedir. Sadece ilkokulu bitirmiş kadınların yüzde 20’si adölesan dönemde çocuk sahibi olmaya başlarken, bu oran lise veya üzeri eğitim alan kadınlar arasında yüzde 1’e düşmektedi­r. Yoksul kadınlar arasında adölesan annelik daha yaygın iken (yüzde 9) refah düzeyi yüksek olan kadınlar arasında yaygın değildir yüzde 1). Türkiye’de, halihazırd­a 25-49 yaşlarında­ki kadınların yüzde 21’i 18 yaşından önce, yüzde 4’ü 15 yaşından önce evlenmişti­r. Bu vahim tabloya rağmen halen önleyici herhangi bir tedbir alınmamakt­a ve politika oluşturulm­amaktadır.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye