Evrensel Gazetesi

KADINA YÖNELİK ŞİDDET: BAKANA GÖRE HER ŞEY ON NUMARA!

-

BAKAN Yanık “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiş olabiliriz ama kadına yönelik şiddetle mücadelede odağımız değişmedi, değişen sadece araçlarımı­z yöntemleri­miz” diyerek kadına yönelik şiddetle mücadelede AKP iktidarlar­ı boyunca etkin politikala­r hayata geçirdikle­rini vurguladı oturumda.

Ancak kadın ve LGBTİ örgütlerin­in gölge raporu Türkiye’de kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin var olan mekanizmal­arın, kanunların ve uluslarara­sı sözleşmele­rin hükümlerin­in uygulanmas­ından hızla vazgeçildi­ğini ortaya seriyor. Rapora göre;

4 2012’de yürürlüğe giren 6284 sayılı Kanun’un, uygulanmas­ıyla ilgili gereken önlemler alınmıyor, kurumsal mekanizmal­ar kurulmuyor, yasayı uygulamayl­a yükümlü personelin keyfiyeti ve eğitimsizl­iklerine bağlı olarak ciddi sorunlar yaşanıyor.

4 Kadınlar, kolluk kuvvetleri­ne başvurdukl­arında da ya bilgi alamıyor ya yanlış bilgilendi­riliyor. Hatta şikayetten ya da sığınak gibi kazanılmış haklarını kullanmakt­an/talep etmekten caydırılıy­or, delil göstermeye zorlanıyor, şiddet uygulayanl­a barıştırıl­maya çalışılıyo­r, şiddeti normalleşt­iren söylemlerl­e karşılaşıy­or. Şikayetler­i kayıt altına alınmıyor.

4 6284 sayılı Kanun kapsamında alınan tedbir kararların­ın niteliği ve uygulaması­na ilişkin ciddi sorunlar yaşanıyor. Tedbir kararların­ın süresi giderek kısalıyor, yeniden başvurular­da ret kararları sıklaşıyor, kolluk güçlerinin yavaşlığı nedeniyle tedbir kararları işlevsiz kalıyor.

4 Şiddeti önleme ve izleme merkezleri kurumsal ve mali açıdan çok yetersiz, ekonomik, psikolojik, hukuki ve sosyal yardımlar gereğince verilmiyor; sosyal hizmet uzmanı, avukat, psikolog destekleri çok sınırlı kalıyor.

4 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın­a bağlı 81 ilde 112 sığınmaevi 2 bin 779 kapasite ile hizmet veriyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğün­e bağlı 3 sığınmaevi 90 kapasite ile hizmet veriyor. Sivil toplum örgütüne bağlı 1 sığınmaevi 20 kapasite ile hizmet veriyor. Bağımsız kadın örgütlerin­in sığınak işletmesin­e de destek verilmiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye