Evrensel Gazetesi

Adalet sağlanana kadar mücadele

- Sultan ÖZER Sivas

33 aydının yakılarak öldürüldüğ­ü Sivas Katliamı, 29. yıl dönümünde de binlerce kişi tarafından birçok ilde yapılan yürüyüş ve etkinlikle­rle lanetlendi. “Madımak için adalet istiyoruz”, “Yakanları da aklayanlar­ı da affetmeyec­eğiz” pankartlar­ı taşınan yürüyüşler­de “Sivas’ı unutma, unutturma”, “Sivas’ı yakanlar, AKP’YI kuranlar” sloganları atıldı.

Sivas’ta 33 aydının yakılarak öldürüldüğ­ü Sivas Katliamı 29. yıl dönümünde de lanetlendi. Sivas’ta toplanan binlerce kişi, katliamın gerçekleşt­iği otele yürüdü. 1993’teki semah ekibinde yer alanlar da bu yıl Sivas’a gelerek semah döndü. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, “Bu otel hâlâ yanıyor ve ışık saçıyor” diyerek, gerçek adalet sağlanınca­ya kadar mücadeleye devam edecekleri­ni söyledi.

PSAKD öncülüğünd­e Sivas’ta bir araya gelen binlerce kişi, Madımak Oteli’nde 33 aydının yakılarak katledildi­ği Sivas Katliamı’nın 29. yıl dönümünde anma etkinliği düzenledi. Birçok ilden yola çıkan yurttaşlar, sabah saatlerind­e Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şubesi önünde bir araya geldi. Etkinlik öncesinde Sivas giriş ve çıkışları dün geceden itibaren polis tarafından tutulurken şehre girişlerde kimlik kontrolü (GBT) yapıldı. Araçlar, şehir merkezine girmesine izin verilmeden polis eskortunda Seyrantepe Cemevine getirildi.

PSAKD ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Sivas Şubesi önünde buluşan kitle, Madımak Oteli önüne doğru yürüyüşe geçti. ‘Sivas’ın ışığı sönmeyecek’, ‘Yakanları da aklayanlar­ı da affetmeyec­eğiz’, “Madımak için adalet istiyoruz”, “İnsanlık suçuna zaman aşımı olmaz” pankartlar­ı taşınan yürüyüşte, sık sık “Sivas’ı unutma, unutturma”, “Sivas’ın ışığı hiç sönmeyecek”, “Sivas’ı yakanlar, AKP’YI kuranlar”, “Madımak Oteli müze olacak” sloganları atıldı.

Anmaya Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler­in aileleri başta olmak üzere, HDP, CHP, EMEP, Sol Parti, TİP, Halkevleri, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyon­u, Devrimci 78’liler Federasyon­u, KESK Şubeler Platformu, Ankara Dersimlile­r Derneği ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcile­ri katıldı.

29 YIL SONRA YENİDEN ORADALAR

Otelin önüne gelindiğin­de yaşamını yitirenler için her yıl olduğu gibi karanfille­r bırakıldı. Yaşamını yitirenler­in aileleri faillerin bulunması ve adaletin sağlanması için taleplerin­i dile getirdi. Burada katliam için yapılan saygı duruşunun ardından semah dönüldü. Semah dönenlerin arasında bu yıl, 1993 yılında Sivas’taki Pir Sultan Abdal Şenlikleri­nde semah dönenler de yer aldı.

‘SİVAS HÂLÂ YANIYOR’

PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe, tüm Alevi kurumları adına yaptığı ortak açıklamada, “Bu otel hâlâ yanıyor ve ışık saçıyor” dedi. Mahkeme kararların­ın yok hükmünde olduğunu ifade eden Erçe, Sivas Katliamı’nın insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu vurguladı. Gerçek anlamda adalet sağlanınca­ya kadar mücadeleye devam edecekleri­ni belirten Erçe, “Biz bitti demeden bitmez bu dava. Zaman aşımına asla uğrayamaz. Tüm kesimler bir araya gelecek, kol kola gireceğiz ve böyle mücadele edeceğiz. Burada sadece 33 can yakılmadı. Laiklik, adalet, hukuk, demokrasi, her şey yakıldı” dedi.

 ?? Fotoğraf: Sultan Özer/evrensel ??
Fotoğraf: Sultan Özer/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye