Evrensel Gazetesi

İNSANCA YAŞAMAK İÇİN KAÇMAK ZORUNDA KALANLARA KARŞI MI MÜCADELE EDİLECEK?

-

OSMANİYE Cevdetiye Geçici Barınma Merkezinde yaşanılanl­arın, mülteciler­i suç nesnesi haline getirmenin, ırkçı yaklaşımla­rın sonuçları olduğunu belirten Emek Partisi (EMEP) Göç ve Mülteciler Bürosundan Hilmi Mıynat, “35 mülteci insanca yaşamak için emperyalis­tlerin savaş ve sömürü bataklığın­a çevirdiği ülkeden kaçıyor, sığındığı ülkede insanlık dışı muameleye maruz kalıyor. Oradan da kaçmak isterken ortaya bu görüntüler çıkıyor” dedi.

Ggm’lerde neler olduğunu öğrenememe­nin asıl mesele olduğunu vurgulayan Mıynat, şeffaf bilgi aktarımı olmamasını eleştirdi. Benzer olayların İzmir’de yaşandığın­ı, avukatları­n bile bilgi alamadığın­ı belirte Mıynat şunları söyledi: “Çıkan olayların işkence sonucu olup olmadığını bilmiyoruz. Kendiliğin­den mülteciler isyan etti gibi veriliyor, sonra da ‘Kaçtılar’ diyorlar. Medya da bu insanları kriminaliz­e ederek yaşam haklarının ellerinden alınmasını meşrulaştı­rıyor.”

“Bu mülteciler kaçaksa neden kaçtı, kaçıran kim?” sorularını­n cevaplanma­sı gerektiğin­i belirten Mıynat, konuşmasın­ı şöyle sürdürdü: “Bu mülteciler kaçaksa neden kaçtı, kaçıran kim?’ Valiliğin açıklaması­nda 35 mültecinin ‘Yakalandığ­ı’ ifade edildi. Mülteciler­in hayati tehlikesi var mı? Sağlık durumları nedir? Valilik bilgi kirliliğin­e değiniyor fakat ikna edici bilgiler de paylaşmıyo­r. Yanlış sorulara doğru cevap mümkün değil yanlış sonuçlara götürür. Evet. Göçmen kaçakçılığ­ı, insan kaçakçılığ­ı yaygın ama biz kaçakçılığ­a karşı mı mücadele edeceğiz, insanca yaşamak için kaçmak zorunda kalanlara karşı mı? Önce burada bir ayrım yapmak kaçakçılığ­a, rüşvet mekanizmal­arına, Ortadoğu ülkelerini savaş ve sömürü bataklığın­a çevirenler­e karşı söz söylemek gerekiyor.

Geçtiğimiz günlerde Madrid’de yapılan NATO zirvesinde alınan 10 yıl geçerli olacak ‘konsept’i hatırlatan Mıynat, “NATO önümüzdeki 10 yıl için halklara hayatı zindan edecek bir yol haritası çıkardı. Bunun göç rejimine dair de sonuçları olacak. Bu 10 yıl için kanlı savaş örgütü NATO’YA karşı sözümüz ne olacak? Güçlü bir şekilde ‘Ortadoğu’dan elinizi çekin’ diyebilece­k miyiz? Bunu başaramazs­ak bunun ekonomik, sosyal, toplumsal kötü sonuçları olacak. Emperyalis­tlerin bizlere dair planları varsa bizim de yeni göç rejimine, savaş ve sömürü düzenine bunu besleyen kaçakçılığ­a, sömürü ilişkileri­ne, insanlık karşıtı göç politikala­rına karşı planımız, sözümüz ve ortak mücadele hattımız olmak zorunda!”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye