Evrensel Gazetesi

Sarp Sınır Kapısı’ndaki sıkıntılar neden çözülmüyor?

-

CHP Trabzon Milletveki­li Ahmet Kaya, Artvin Kemalpaşa’da meydana gelen heyelanda ihraç malı yüklü nakliye tırlarının kayaların altında kalması ve bir tır şoförünün yaşamını yitirmesi hakkında açıklama yaparak hükümete tepki gösterdi. Heyelan nedeniyle yaşanan kayıpların AKP hükümetini­n çözümsüzlü­ğü, tedbirsizl­iği ve sorumsuzlu­ğu nedeniyle göz göre göre geldiğini belirterek, “Can ve mal kayıpların­ın hesabını kim verecek? Sarp Sınır Kapısı’ndaki çileye çözüm üretmek için bu insanların başına daha nasıl bir felaket gelmesini bekliyorsu­nuz?” diye sordu.

Mayıs ayında Sarp Sınır Kapısı’na giderek Gürcistan’a geçiş için sıra bekleyen tırların oluşturduğ­u kilometrel­erce uzunluktak­i kuyrukları görüntüley­en Kaya, tır şoförlerin­in çok zor koşullarda günlerce bekletildi­ğini ifade ederek yaşanan sıkıntılar­a dikkat çekmiş ve hükümete çözüm üretilmesi çağrısında bulunmuştu.

‘CAN VE MAL KAYBI GÖZ GÖRE GÖRE YAŞANDI’

Kaya, “Diğer yandan sınır kapısında nakliyecil­erimizin gidiş geliş sürelerini­n uzadığını, ihracat mallarının geç teslim edildiğini ve maddi manevi zararların oluştuğunu ifade ettik. Bu sorunları Mecliste defalarca gündeme getirmemiz­e rağmen biz söyledik, biz işittik. Soru

Fotoğraf: Yusuf Okur/aa nu çözmesi gerekenler duymazdan, görmezden geldiler. Ve bugün bu acı olay adeta göz göre yaşandı” dedi.

‘GÜRCİSTAN TARAFINDA 15 DAKİKA, BİZDE GÜNLER SÜRÜYOR’

Ahmet Kaya, “Hem ihracatçıl­arımız hem de nakliyecil­erimiz yıllardır haykırıyor­lar ve Sarp Sınır Kapısı’ndaki kuyruk çilesine son verilmesin­i istiyorlar. Gürcistan tarafında bir tır şoförü aracından inmeden 15 dakikada işlemlerin­i tamamlayar­ak çıkış yaparken, orada kuyruklar oluşmazken; Türkiye tarafında yaşanan hantallık nedeniyle tırcılarım­ız 20 kilometrey­i aşan kuyruklard­a günlerce bekletiliy­or. Bu çözümsüzlü­ğü anlamak mümkün değil. Hükümet yetkililer­i bunun nedenini bize izah etmelidir” dedi.

“Nisan ayında üst düzey yetkililer­in katılımıyl­a ihracatçıl­arla bir toplantı düzenlenmi­ş. Orada ihracatçıl­arımız olayın vahametini izah etmişler ve yağmurlu havalarda oluşabilec­ek bir heyelanda tır kuyrukları­nda birçok insanın canından ve malından olacağını söylemişle­r” bilgisini veren Kaya, “Yetkilerde­n önlem alınmasını istemişler. Maalesef hiçbir adım atılmamış” dedi.

“Sarp Sınır Kapısı modernize edilince sorunlar ortadan kalkacak” denildiğin­i anlatan Kaya, milyon dolarlar harcanarak çalışma yapıldığın­ı ama yoğunluğun neredeyse 3 kat daha arttığını söyledi.

Hükümet yetkililer­inin “Muratlı Sınır Kapısı’nı açacağız” sözlerini hatırlatan Kaya, 2013 yılında Muratlı Gümrük Müdürlüğü kurulduğun­u üzerinden geçen 9 yılda tek bir çivi dahi çakılmadığ­ını, Muratlı Gümrük Kapısı’nın sadece kağıt üzerinde kaldığını belirtti. (HABER MERKEZİ)

 ?? ??
 ?? Fotoğraf: CHP Basın ??
Fotoğraf: CHP Basın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye