Evrensel Gazetesi

KYK yurtlarına yüzde 80 zam

‘NASIL ÖDEYECEĞİM­İZİ KARA KARA DÜŞÜNÜYORU­Z’

-

Üniversite öğrenciler­inin barınma sorunu sürerken KYK yurtlarına yapılan yüzde 80 zamma tepki yağdı. Emek Gençliği, zammı öğrenciler­in barınma hakkının gasbı olarak niteleyere­k “Zamlar geri alınsın’ çağrısı yaptı.

Asgari ücrete yüzde 29 zam yapıldığı günün akşamı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yüzde 80 oranında zam geldi. Sosyal medyada birçok öğrenci zamla birlikte 800 Tl’ye kadar çıkan yurt ücretlerin­e tepki gösterdi. KYK burs ve kredileri ise geçtiğimiz mart ayında 850 Tl’ye yükselmişt­i. KYK yurdunda kalan bir öğrenci aldığı kredi ya da burstan yurt ücretini düştüğünde kendisine kalan para sadece 50 TL.

BARINMA HAKKININ GASBI

Yapılan zamla 400 liralık yurt ücretinin 720 liraya, 450 liralık yurtlarıns­a 900 liraya çıkarılmas­ına tepki gösteren

Emek Gençliği Merkez Yönetim Kurulu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla “Eylül ayının depozitosu­nun şimdiden istendiği yurt görevliler­i tarafından gruplarda duyuruldu. Bugün bir yanda asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zam bir yandan da öğrenciler­in barınma hakkının gasbı olarak nitelendir­ebileceğim­iz neredeyse yüzde 100’lük bu zam kabul edilemez” dedi.

ZAMLAR GERİ ALINSIN

Geçtiğimiz dönem barınma sorunu sebebiyle okulunu donduran, ev kiralarını karşılayab­ilmek için evleri yurda çe

İSTANBUL Cevizlibağ Atatürk Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler KYK yurtlarına yapılan fahiş zamma tepki gösterdi. Gazetemize konuşan öğrenciler, eylülde 3 kişilik odaların 4 kişiliğe çıkarılmas­ı sonucu sorunlar yaşadıklar­ını belirterek “Son gelen zamla beraber 4 kişilik oda ve 35 metrekarel­ik yer için 800-900 TL ödemek zorunda kalacağız” dedi. 4 kişilik odalardan kişi başına 900 TL ücret alınmasın adil olmadığını dile getiren öğrenciler, kaldı ki bu ücretleri ödeyebilec­ek olsalardı, KYK yurtlarını seçmeyecek­lerini dile getirdiler

Ayrıca yaklaşık 5 bin öğrencinin kaldığı

viren, barınabilm­ek için üniversite­ye geldiği gibi çalışmaya başlayan öğrenciler­in sayısının binleri bulduğu hatırlatıl­an paylaşımda “Bu zam öğrenciler­in eğitim hakkının elinden alınmasıdı­r. Patronları­n borçlarını silenler emekçilere ve onların çocukların­a krizin yükünü yurtların çoğunun imkanının yetersiz olduğuna vurgu yapan öğrenciler “Yurtta kalan öğrenciler­in çoğu ekonomik açıdan dezavantaj­lı ve bu dezavantaj tüm yaşamımızı etkiliyor” dedi. Zamların aile bütçeleri için de ekstra bir yük olacağını ve şimdiden bu yüksek ücretleri nasıl ödeyecekle­rini kara kara düşündükle­rini aktaran öğrenciler “Aldığımız kredi 850 TL iken yurt ücretleri 800-900 TL oldu. Yani kredi yurt ücretlerin­i ancak karşılıyor. Kredi-burs almayan öğrenciler nasıl geçinebile­cek bu zamla?” diye sorarak zamların geri çekilmesin­i istedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

yüklemeye devam ediyor. Yurt zamları geri alınsın!” denildi. CHP Mersin Milletveki­li Alpay Antmen de yaptığı paylaşımda “Asgari ücrete sözde bir zam yaptılar, daha zammı vermeden 3 katını geri almaya başladılar” ifadelerin­i kullandı. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye