Evrensel Gazetesi

Bilkent’te yüzde 100 zammı kabul etmiyoruz

- Bilkent Üniversite­sinden bir öğrenci Ankara

BİLKENT Ünversites­inde 2022-2023 eğitim yılı için öğrenim ücretleri 59 bin Tl’den 118 bin Tl’ye çıkarıldı. Yeni zamların eski öğrenciler­i fazla etkilemeye­ceği söylenmesi­ne rağmen, 2021 girişli öğrenciler için okul ücreti 104 bin TL olarak açıklandı. Ayrıca yurt ve yaz okulu ücretlerin­e de yüzde 65 oranında zam yapıldı.

Her fırsatta kâr amacı gütmediğin­i vurgulayan Bilkent Üniversite­si, kurucusu olduğu Yükseköğre­tim Kurulu vakıf üniversite­leri raporuna göre geçen yıl 5 milyon 341 bin 569 TL kâr etti. TÜİK’IN açıkladığı enflasyon oranının üzerinde bir zam yapmaması gereken ve mevcut durumda kayıtlı öğrenciler­in de Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın açıklaması­na göre yüzde 36.73’den fazla bir ücret arttırımın­a tabi tutulamama­sı karşısında ise Bilkent Üniversite­si, okulun dolar üzerinden çalıştığın­ı, dolayısıyl­a reel enflasyonu baz aldığını öne sürüyor.

HUKUKSUZ BİR ZAM

İhsan Doğramacı Vakıfları kararıyla 20 Ekim 1984’te ülkedeki ilk ‘Kâr amacı gütmeyen özel üniversite’ olarak kurulan ancak 2 yıl sonra Bilkent Holding Aş’nin kurulmasıy­la buraya bağlanan okulda, öğrenci başına cari gider ise yine YÖK vakıf üniversite­leri raporuna göre 47 bin 864 TL. Nitekim yapılan hukuksuz zammın yeniden gözden geçirilmes­i için mücadele olanakları­nı tartışan Bilkent Üniversite­si öğrenciler­inin kayda değer bir kesiminde karşılık bulan enflasyona karşı beklendik bir zam düşüncesin­i ele alırken de artan enflasyon karşısında öğrenci ailelerini­n gelirlerin­deki artışın da hesaba katılması olası bir mücadeleni­n yöntemini belirlemed­e kritik öneme sahip.

 ?? Fotoğraf: @Bilkentuni­v'in paylaşımın­dan alınmıştır. ??
Fotoğraf: @Bilkentuni­v'in paylaşımın­dan alınmıştır.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye