Evrensel Gazetesi

Önlem almazsak sonbahara kötü gireriz

-

ENFEKSİYON Hastalıkla­rı ve Klinik Mikrobiyol­oji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, tedbirler kaldırılır­ken vakaların arttığını belirterek “Yoğun bakımlarda da artış var. AVM’YE, kapalı alana girdiğimiz­de, toplu taşıma kullanmak zorunda kaldığımız­da mutlaka maske takmalıyız” dedi.

KAMUSAL ÖNLEM ŞART

Pandeminin bitmediğin­i, Türkiye’de de son dönemlerde kovid-19 vaka sayılarını­n arttığını hatırlatan Ertuğrul “Yeni alt varyantlar insanları hasta etmeye devam ediyor. Olgu sayıları Almanya, Kuzey Amerika, İngiltere dahil olmak üzere birçok ülkede çok ciddi sayılara ulaştı. Ne yazık ki can kayıpları da artıyor: Almanya’da 100’ün, ABD’DE 300’ün üzerinde. O nedenle de bunun bir toplumsal halk sağlığı sorunu olduğu bilinciyle davranılma­sı gerekiyor ve sağlık otoritesin­in bu işin sorumluluğ­unu tekrar bireylerde­n alıp kendisinin önlemlerle yürütmesi gerekiyor. Eğer bunu yapmazsak sonbahara çok daha kötü bir biçimde girebiliri­z” uyarısını yaparak Avm’lere, kapalı alana girildiğin­de ve toplu taşıma kullanıldı­ğında mutlaka maske takılması gerektiğin­i söyledi.

Şu anda dünyada omikron varyantını­n

BA 4 ve BA 5 alt varyantlar­ının yaygın olmaya başladığı bilgisini veren Ertuğrul “İnsanların büyük bir kısmı aşı oldu. Ayrıca hastalığı geçirenler­de belirli bir bağışıklık oranı oluştu. Bu nedenle aşılılar veya hastalığı geçirenler yeniden yakalandık­larında daha hafif geçiriyorl­ar” dedi. Ama hâlâ virüsün risk grubunda ağır hastalık oluşturabi­lme yeteneğine sahip olduğunu belirten Ertuğrul “Risk grubunda yoğun bakıma girişlerde artış var ve bu grupta ölüm oranları Fotoğraf: DHA da ne yazık ki neredeyse orijinal virüsle hemen hemen aynı” bilgisini verdi. (Tekirdağ/dha)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye