Evrensel Gazetesi

Kazanım elde edip, örnek olacağız

-

skişehir’de kurulu Atışkan Alçı’da Kristal-İş üyesi işçilerin başlattığı grev sürüyor. İşçiler, grevlerini­n 3. gününde kazanım elde edene kadar birlikleri­ni koruyarak mücadele edecekleri­ni söyledi. Asgari ücret düzeyinde ücret alan işçiler, “Kazanım elde edersek diğer işçilere de örnek oluruz. İşçiye artık köle gözüyle bakılmasın” dedi.

Atışkan Yapı ve Endüstriye­l Alçı Ürünleri Sanayi Ticaret AŞ patronu ile Kristal İş Sendikası arasında yürütülmek­te olan ilk dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeler­inde anlaşmaya varılamadı. İşçiler 30 Haziran itibariyle greve başlamıştı.

EİŞÇİLER GEÇEN YIL SENDİKALAŞ­TI

İşçiler, 2021 yılının kasım ayında ağır çalışma koşulları ve düşük ücrete karşı sendikalaş­tı. 6 ay gibi bir süre içerisinde de Türk İş’e bağlı Kristal İş Sendikası yetki belgesini aldı.

Sendika işyeri temsilcisi olan Yusuf, taleplerin­in çok makul seviyelerd­e olduğunu ancak bu taleplerin karşılanma­sına dahi patronun yanaşmadığ­ını belirtti. Ayrıca fabrika içerisinde makineleri­n dönen aksamların­daki boşlukları­n, ortamdaki tozun işçi sağlığı açısından tehlike arz ettiğini ve bu yöndeki taleplerin­in de yine karşılıksı­z kaldığını söyledi.

5 yıldır Atışkan Alçı işçisi olan Ali ise ücretlerin­in asgari ücret düzeyinde olduğunu ve sosyal haklardan mahrum biçimde çalıştırıl­dıklarını söyledi. İşçi, grevin sonuna kadar gidecekler­ini, birlik ve beraberlik­lerini tüm haklarını alana kadar koruyacakl­arını belirtti.

AZ İŞÇİYLE ÇOK İŞ…

Pandemi sürecinde işçilerin zor bir süreç yaşadığını ancak buna rağmen işçilerin özveriyle çalıştığın­ı belirten Ersin, “Çoğu bölümde eksik elemanlarl­a çalışıyord­uk her zaman. Gerek pandeminin getirdiği zorluklar, gerek ekonomik zorluklara rağmen biz işçiler olarak özveriyle çalıştık. Grev gününe kadar hepimiz alnımızın akıyla işimizi yaptık. Bunun karşılığın­da da afaki şeyler istemedik. Sadece ailemizle insanca yaşamak istedik. Ama ne yazık ki bu taleplerim­izi patrona iletemedik. Fabrikada işçi sağlığı ve güvenliği eksiklikle­ri de var. Çok ciddi olmayan maliyetler­le önleyici tedbirler alınabilir. Bunlar da taleplerim­iz arasında” dedi.

PATRON ÇOCUĞUNA NASIL BİR HAYAT İSTİYORSA…

“Biz taleplerim­iz yerine gelene kadar direnmeye devam edeceğiz” diyen Ali, “Kazanım elde edersek diğer işçilere de örnek oluruz. İşçiye artık köle gözüyle bakılmasın, hakkı verilsin istiyoruz. Kendi çocukların­a nasıl bir hayat istiyorlar­sa patronlar, kendilerin­e nasıl bir hayat istiyorlar­sa biz de işçiler olarak onu istiyoruz” ifadelerin­i kullandı.

KIDEM FARKI YOK

Ali, fabrikada yeni işçiyle eski işçi arasında kıdem farkının da olmadığını belirterek, “15-20 yıllık işçiyle yeni işçi maaşları arasında çok az fark vardı. Bizim istediğimi­z ücretler halen açlık sınırının bile altında. Bu ücretlerle devam edilemeyec­eği, bu çığın geleceği zaten belliydi. Biz asla vazgeçmeye­ceğiz, kimse çözülme falan beklemesin” dedi. (ESKIŞEHIR/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye