Evrensel Gazetesi

Bunun adı modern kölelik

İŞÇİLERDEN ‘ASGARİ ÜCRET’ TEPKİSİ

- Mesut BAYLAV Mahmut SEREM Antep

ASGARİ ücrete yapılan yüzde 30 zam, ardından Antep’te çalışan işçilerde iktidara karşı tepki yarattı. Tüketim maddelerin­e gelen zamların durdurulma­sı çağrısı yapan işçiler asgari ücret zammını da yetersiz buldu. Bir işçi, “Daha asgari ücrete zam gelmeden sigaraya zam geldi. İşçi parayı cebine koymadan eridi. Önce kazanmalı sonra harcamalı, biz kazanmadan harcamış oluyoruz. Para çoğaldı ama değer yok. Gelir yok gider çok” dedi.

İşçilerden Ali, “Bu zammın yeteceğini sanmıyorum, enflasyona yenik düşecek. Milletveki­li çıkıp ‘40 bin lira maaşla geçinemiyo­rum, danışmanla­rımdan borç alıyorum’ diyorsa işçi ne diyecek? Bir filtreyi hesaplasan bile asgari ücretin üzerinde çıkıyor. Fabrikalar­da işten çıkarmalar da arttı. Patronlar da kendisini düşünüyor. İşçi çıkarma ile önüne geçmeye çalışıyor. Çıkarılan işçilerin yükünü de başka işçiye yüklüyor. Yanındaki elemanı çıkarıyor, sen tek başına onun işini de yapmaya devam ediyorsun. İş yükü artıyor, patron kendi işini böylece çevirmiş oluyor” dedi.

Bir diğer İşçi Yasin Kılıç da 5 bin 500 Tl’nin bir insana yetmeyeceğ­ini belirterek, “1999’da babam asgari ücretle iki katlı ev yaptı, şu anda ben asgari ücretle ekmeği zor alıyorum. 5 bin 500 bir insana yeter mi bugün ya? Arabayla Ünaldı’ya gidip geliyorum, 1 litre benzin yakıyor, 25-30 lira. En aşağı 8 bin lira olması lazım. Açlık sınırının altında nasıl geçineyim? Kendileri ne diyor ama ‘Porsiyonla­rı küçültün’. Her gün bir simit bir çay içilir mi? Cumhurbaşk­anı diyor, ben zam verdim. Ya senin aldığın maaş 140 bin lira” diye söyledi.

‘ÇOCUKLAR EVDE AYAKLARINI KEMİRİYOR’

Durakta servis bekleyen işçilerden biri açıklanan asgari ücrete dair düşüncesin­i, “Çok iyi buna da şükür yapmasa ne yapardık? Ama daha fazla vermiş olsaydı olurdu yani” diye açıklıyor. Yanındaki arkadaşı ise “Ricamız odur ki şu zamları indirsin, asgari ücreti 2 bin 500 TL yapsın” diyor. Bir başka işçi, “Gelen zamlar olmasa normaldir derim. Önemli olan her şeye zam gelmemesi, böyle durması. Yoksa verilen zam bir şey değil. Açlık sınırının altında kaldı” derken yanında servis bekleyen diğer bir işçi ekliyor: “Bunun adı modern kölelik. İnsanlar açlıktan ölmüş. Çocuklar evde ayaklarını kemiriyor. Bir bayram geliyor. Kurban almaya çabalıyor adam. Onda da işçi çıkarmaya başladılar” ifadelerin­i kullandı.

‘YAŞAMIYORU­Z, ÇALIŞIYORU­Z’

Şu sıralar işsiz olduğunu söyleyen Muhammed isimli işçi de asgari ücrete zam gelmeden tüketim maddelerin­e yapılan zamlara dikkat çekti: “Daha asgari ücrete zam gelmeden sigaraya zam geldi. İşçi parayı cebine koymadan eridi. Önce kazanmalı sonra harcamalı, biz kazanmadan harcamış oluyoruz. Para çoğaldı ama değer yok. Gelir yok gider

çok. Hükümetin değişmesi lazım bence”.

Yanında oturan ve arkadaşı olan işçi ise, “Biz yaşamıyoru­z, yaşamaya çalışıyoru­z. Buna yaşamak mı diyorsunuz?” dedi. İşçi, hükümetin değişmesi gerektiğin­i söyleyen arkadaşına katılmadığ­ını söyleyerek, “Cumhurbaşk­anını bilgilendi­renlerin değişmesi lazım. İki dönem gayet güzel yönetti ülkeyi. Ama üçüncü dönemde kurmayları­nın hatasından dolayı adam da yanlış yönetiyor. Önceden hükümete oy verdim. Ülkenin en çok rahatsız olduğu konu göçmenler konusu. O konuda bir düzenleme yaparlarsa her şey daha güzel olacak, piyasa da düzelir. Ucuza da çalışıyorl­ar çünkü. Patronlar da fırsatçılı­k yapıyor. Benim imkanım olsa evim olsa mesela ben de fırsatçılı­k yaparım. Fırsatçı olduğumuz için hiçbir yere varamayız” diye konuştu.

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye