Evrensel Gazetesi

‘Herkes asgari ücrete mahkum edildi’

- Sinancem ALİKOÇ Damla KIRIMIZITA­Ş Ankara

ASGARİ ücretin ilk 6 ayda enflasyon karşısında­n erimesiyle yapılan yüzde 30 ara zamma tepkiler sürdü. Ankara’da çeşitli fabrika ve işyerlerin­den konuştuğum­uz işçiler, açlık sınırındak­i bu artışın da enflasyon karşısında anlamsız olduğunu söylüyor. Ücret zammı yerine hayat pahalılığı­nın durdurulma­sı gerektiğin­i isteyen işçiler, artık her işyerinde ücretlerin asgari ücret ortalaması­na geldiğine dikkat çekiyor.

Asgari ücrete yapılan zam OSTİM’DE asgari ücretle çalışan işçileri tatmin etmezken asgari ücretin üstünde maaş alan kalifiye işçiler ücretlerin­in asgari ücret ile eşitlenmes­inden rahatsız. Patronları­n bu zammın üstüne zam yapmayacağ­ını ifade eden OSTİM’IN kalifiye işçileri yaptıkları işin çok çok altında ücret aldıkların­ı belirtiyor­lar. Eğitim döneminde OSTİM Mesleki Eğitim Merkezinde öğrenip görüp çalışan, yazın ise hemen hemen her gün çalışan çıraklar ise maaşlarını­n ne kadar artacağını dahi bilmiyor.

‘MAZOTTAN SUYA HER ŞEYE ZAM GELDİ, OLAN BİZE OLDU’

Asgari ücretle çalışan 24 yaşındaki bir metal işçisi sözlerine Tespit Komisyonu masasına işçi adına oturan Türk-İş’i eleştirere­k başlıyor. Türk-İş’in kendi hazırladığ­ı rapordaki açlık ve yoksulluk sınırının altında zammı nasıl yeterli bulduğunu anlamadığı­nı belirten genç işçi patronları­n her türlü sermayesin­i büyüttüğün­ü ifade etti. Kimsenin işçiyi düşünmediğ­inden yakınan metal işçisi “Maaşımızı isterlerse 10 bin yapsınlar. Mazottan suya her şeye zam yapıyorlar, yapmaya devam edecekler olan bize olan oldu. Zam istemiyoru­m artık. Yapılan zamlar geri alınsın, yeter” dedi.

Yine başka bir metal atölyesind­e çalışan 21 yaşındaki genç bir işçi kalifiye bir iş yaptığı için asgari ücretin üstünde maaş alıyor. Asgari ücretin kendi ücretine yetiştiğin­den yakınan işçi “Bizim patron bize hayatta zam yapmaz, aldığımız ücret asgari ücrete denklendi. Zaten sene başında yapılan zamda enflasyond­a eridi gitti” ifadelerin­i kullandı. Asgari ücretin daha yukarıda olması gerektiğin­i savunan işçi, kalifiye işçilerin ücretinin asgari ücretin üstünde olması gerektiğin­i belirtti. Ücretlere yönelik zammın işçiyi geçindirec­ek düzeyde olmasını gerektiğin­i söyleyen genç işçi “Ya ücretlere zam yaptıktan sonra yağa, mazota zam yapmasınla­r, ya da ücretlere bunları karşılayac­ak zam yapsınlar” dedi.

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye