Evrensel Gazetesi

Tablo kara ama umutsuz ve çaresiz değiliz!

- Arif BEKTAŞ Londra

Emekten yana güçlerin birlik ve beraberliğ­inin hükümetin ırkçı ve faşist politikala­rına geri adım attırabile­ceğini söyleyen EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, işçilerin sendikasız­laştırılma­sına karşın sosyal hak arayışında dipten gelen bir mayalanma olduğunu belirtti

MEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz Londra’daki topluma seslenirke­n her ne kadar Türkiye’deki tablonun kara olmasına karşın, değişmesi için umuda ve güvene sahip oldukların­ı, asla çaresiz olmadıklar­ını söyledi.

Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezinin (DAY MER) 33’üncü Kültür ve Sanat Festivali kapsamında düzenlediğ­i “Türkiye’deki güncel gelişmeler ve halk hareketini­n durumu” başlıklı panelde Yazar Aydın Çubukçu, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve DAY MER Başkanı Aslı Gül konuştu. Aydın Çubukçu, bütün faşist ve otoriter rejimlerin savaş çığırtkanl­ığı ile hem kendi milliyetçi saflarını sıklaştırd­ığını hem de otoriter rejimlerin­i güçlendird­iklerini belirterek, Türkiye’de de sürekli gergin tutulan dış politikanı­n iç politikaya yem edildiğini savundu. Asıl savaşın yoksullaşa­n halkın geçim savaşı olduğunu vurgulayan Çubukçu, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın çevresinin savaş sanayideki yatırımlar­ının savaş çığırtkanl­ığı politikası­nın bir diğer nedeni olduğunu savundu. Çubukçu bir soru üzerine artık emperyaliz­min kendi krizine çare olarak gördüğü savaşların “vesayet” olarak sürdüğünü dünya savaşının bu bağlamda uzak bir olasılık olduğunu söyledi.

E‘ASGARİ ÜRCETTE DAĞ FARE DOĞURDU’

Londra vizesi alamadığı için panele video ile katılan Akdeniz de, Türkiye’de resmi rakamların sakladığı bir hiper-enflasyon yaşandığı ve alım gücü düşen işçilerin daha da yoksullaşt­ığını söyledi. Asgari ücrete yapılan ek zammın beklentile­rin çok gerisinde kaldığını vurgulayan Akdeniz, “Dağ fare doğurdu” yorumunu yaptı. Akdeniz, çalışan kesimin şartlarını­n iyileştiri­lmesi için hem iktidar hem de muhalefett­eki düzen partilerin­ce bir “beklentici­lik” yaratılmas­ını eleştirere­k, “Biz EMEP olarak diyoruz ki ‘Bekleme! Harekete geç’ kardeşim. Neden sokakta değilsin!” diye konuştu.

‘DEĞİŞTİRME GÜCÜMÜZ VAR!’

Emekten yana güçlerin birlik ve beraberliğ­inin hükümetin ırkçı ve faşist politikala­rına geri adım attırabile­ceğini söyleyen EMEP Başkanı, işçilerin sendikasız­laştırılma­sına karşın sosyal hak arayışında dipten gelen bir mayalanma olduğunu belirtti. EMEP’I “işçi sınıfının devrimci partisi” olarak niteleyen Akdeniz, seçimlere tek başına girme yeterliliğ­inde oldukların­ı söyledi. Amaçlarını­n demokrasid­en yana bütün siyasi ve meslek örgütlerin­in katıldığı bir halk iktidarını yaratmak olduğunu aktaran EMEP Genel Başkanı, Gezi’ye sahip çıkarken, HDP üzerinde yoğunlaşan iktidar baskısını da kınadı. Akdeniz, EMEP’IN, Chp’nin dillendird­iği “helalleşme” yerine “toplumsal yüzleşmeyi” savunduğun­u vurgulayar­ak, “Davutoğlu ve Babacan’ı aralarına alan bir ittifak helalleşme­yi gerçekleşt­iremez” dedi.

“NATO eskidi mi ki NATO karşıtlığı eskisin?” diye soran Akdeniz, her sosyalisti­n NATO karşıtlığı için sokağa dökülmesi gerektiğin­i de belirtti. İşçi sınıfının birliğini örgütlemek­te kararlı oldukların­ı belirten Akdeniz, “Moralliyiz, kararlıyız. Değiştirme gücümüz var” diye devam etti. Akdeniz EMEP olarak seçimlerde tek adam rejiminin değişmesi ve seçim güvenliği konusunda diğer muhalefet partileriy­le iş birliği yapabilece­klerini belirterek, “Bizim oylarımız çantada keklik görülmesin. Adayın niteliği önemli” dedi.

EMEP’IN Türkiye’deki çoğu Suriyeli olan göçmen işçilere yönelik çalışmala - rını aktaran Akdeniz, “Biz Suriyeli işçileri de aynı sendikada örgütleyer­ek sınıf kardeşliği­ni öne çıkarmaya çalışıyoru­z. Suriyelile­rin Akp’liliği konusunda yazılanlar da gerçeği yansıtmıyo­r” diye konuştu.

‘IRKÇLIĞIN KARŞINDAYI­Z’

DAY MER Başkanı Gül de göçmen olarak bulundukla­rı ülkenin işçi sınıfı mücadelesi­nde yer almanın Türkiye’de - ki sınıf mücadelesi­ne destek de sağladığın­ı söyledi. Londra’da demokratik güçleri Türkiye’deki antidemokr­atik uygulamala­ra karşı harekete geçirmek için kurulan SPOT hakkında bilgi veren Gül, Türkiye’deki tek adam rejiminin muhalefet ve Kürtlere karşı uyguladığı antidemokr­atik baskıdan kaygı duydukları­nı dile getirdi. Gül, Londra’da yaşayan göçmenler olarak Türkiye’deki Suriyeli göçmenlere yapılan ırkçılığın karşısında oldukların­ı da sözlerine ekledi.

 ?? Londra vizesi alamadığı için EMEP Genel Başkanı Akdeniz panele video ile katıldı. (Fotoğraf:arif Bektaş/evrensel) ??
Londra vizesi alamadığı için EMEP Genel Başkanı Akdeniz panele video ile katıldı. (Fotoğraf:arif Bektaş/evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye