Evrensel Gazetesi

Mahkeme Kaz Dağı’nda Cengiz’e ‘dur’ dedi

-

Mahkeme Kaz Dağı’nda Cengiz Holdingin altınbakır madenine verilen ÇED raporunun yürütmesin­i itiraz yolu kapalı olarak durdurdu.

KAZ Dağı’nda, Çanakkale’ye bağlı Çan ilçesi Halilağa köyü yakınların­da Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen bakır-altın madenine verilen ÇED olumlu kararının yürütmesi durduruldu. Çanakkale 1. İdare Mahkemesi, TEMA Vakfı ve Çan Çevre Derneği tarafından açılan davada projenin faaliyete geçmesi durumunda telafisi imkansız zararlara yol açacağı belirtiler­ek itiraz hakkı kapalı olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi.

BİLİRKİŞİL­ER DE MADENE KARŞI RAPOR VERMİŞLERD­İ

Ülkemizin gen koruma alanlarınd­an birisi olan Kaz Dağı’nda Halilağa köyü yakınların­da Cengiz Holdinge ait Truva Bakır Maden İşletmeler­i tarafından işletilmek istenen bakır-altın madenciliğ­ine karşı birçok kurum ve kişi tarafından dava açıldı. Madene verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan davalar sürecinde yapılan bilirkişi keşfi sonucu hazırlanan raporda bilirkişi heyeti mahkemeye oybirliği ile “ÇED olumlu” kararının hukuka aykırı olduğu görüşünü iletmişti.

‘TELAFİSİ İMKANSIZ ZARARLAR VERECEK’

Madene verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan davalardan TEMA Vakfı ve Çan Yürütme Derneği tarafından açılan davanın görüldüğü Çanakkale 1. İdare Mahkemesi yöre halkını sevindiren bir karara imza attı. Mahkeme heyeti aldığı kararda “Dava konusu işlem kapsamında uyuşmazlığ­a konu projenin yapımına başlanılma­sı işletmenin çalışmaya geçmesi durumunda, çevreye olacak etki ve yapılan yatırımlar açısından telafisi güç veya imkansız zararlar doğabilece­ği açıktır” denildi. Mahkeme heyeti itiraz yolunu da kapattığı kararını oybirliğiy­le verdi. (İZMIR/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye