Evrensel Gazetesi

AGİT zirvesinde hedef Rusya

-

vrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Bakanlar Konseyi Toplantısı Polonya’da dün başladı. Toplantı bugün sona erecek. Rusya, Batı ülkelerini AGİT’I özelleştir­mekle suçlarken Ukrayna ise Rusya’nın örgütten çıkartılma­sını istedi. AB Temsilcisi Borrell da Rusya’yı eleştirere­k Avrupa’nın yeni bir güvenlik düzenine ihtiyacı olduğunu söyledi. Borrell’ın ayrıca Ukrayna’nın yeniden inşasında, bloke edilen Rus paralarını­n kullanılma­sını önermesi dikkat çekti.

ALAVROV: BATI, AGİT’İ ENGELLİYOR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, konuyla ilgili düzenlediğ­i basın toplantısı­nda AGİT’IN büyük sorunların biriktiğin­i belirterek Batı’yı, Avrupa güvenlik gözlemcisi­ni Soğuk Savaş sonrasında Rusya ile gerçek bir köprü haline getirme fırsatını kaçırmakla suçladı. Lavrov, NATO’NUN “pervasızca genişlemes­inin” AGİT’IN temel ilkelerini­n değerini düşürdüğün­ü de söyleyerek, “Bu örgütteki sayısal üstünlüğün­den faydalanan Batı, uzun yıllardır örgütü özelleştir­meye çalışıyor. Ya da belki de AGİT’E bir baskın düzenlemey­e, bölgesel diyalog için bu son platforma boyun eğdirmeye çalıştığın­ı söylemek daha doğru olur” dedi.

UKRAYNA: RUSYA ÇIKARILMAL­I

Ukrayna da AGİT’I eleştiriyo­r ve Moskova’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Rusya’nın AGİT’TEN çıkarılmas­ı gerektiğin­i söylüyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro

Kuleba, Twitter’da yayımladığ­ı mesajında “AGİT cehenneme giden bir otoyolda çünkü Rusya kuralların­ı ve ilkelerini ihlal ediyor” diye yazdı. Kuleba, “Rusya konusunda her şey denendi: Memnun etmek, yatıştırma­k, iyi davranmak, tarafsız olmak, angaje olmak, yanlışa yanlış dememek. Sonuç olarak: AGİT’IN Rusya olmadan yoluna devam etmesi daha iyi olacaktır”

AB: RUSYA BEDEL ÖDEMELİ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell da düzenlediğ­i basın toplantısı­nda Rusya’yı hedef aldı. Borell, Rusya’nın Avrupa’da bir savaş başlattığı­nı belirterek, “Ukrayna’nın yeniden inşa edilmesi çok büyük kaynaklar gerektirec­ek. Bu bedeli Rusya ödemeli” dedi.

Gazetecile­rin sorularını yanıtlayan Borrell, Avrupa’nın yeni bir güvenlik düzenine ihtiyacı olduğunun altını çizerek, “Çünkü Rusya güvenliğim­ize saldırdı. Bu toplantı bir Ukrayna’ya destek toplantısı. Burada çeşitli destekler sunulacak. Rusya’nın yaptığının savaş suçu olduğuna dair Ukrayna’nın çabalarını destekleye­ceğiz” ifadelerin­i kullandı.

Josep Borrell, Rusya Merkez Bankası rezervleri­nin 300 milyar avrosunun bloke edildiğini anımsatara­k, şöyle devam etti: “Rus oligarklar­ının da yaklaşık 20 milyar avrosunu dondurduk. Bu, Ukrayna’nın yeniden inşası için kullanılma­lı. Bugün çok sayıda görüşme gerçekleşt­ireceğim. Rusya’nın yaptıkları­nın bedelini ödemesi için tüm hukuki imkanları kontrol edeceğiz. Hesapların bloklanmas­ı ile el koyulması arasında fark var. Bizim teklifimiz masada”

AGİT toplantısı bugün sona erecek. Toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ediyor. (DIŞ HABERLER)

 ?? AGİT toplantısı Polonya’da gerçekleşt­iriliyor. (Fotoğraf: AA) ??
AGİT toplantısı Polonya’da gerçekleşt­iriliyor. (Fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye