Evrensel Gazetesi

Robotlar işimizi elimizden alacak mı?

- Ali İhsan GEZER

SON yıllarda bilimsel araştırmal­ar yaparak, bu çalışmalar­ını kitap haline getiren genç yazarımız Arif Koşar, “Robotlar İşimizi Elimizden Alacak Mı?” isimli yeni bir kitap yayımlamış bulunmakta­dır. Yaşama ve olaylara Marksist bir duruş yerinden bakan Koşar, bu çalışmasın­da, dünyada giderek yaygınlaşm­akta olan otomasyon sisteminin toplumu hangi açılardan tehdit ettiğine değinerek; sanayide ve teknolojid­e ne kadar büyük gelişmeler olsa da insan unsuru olmadan kapitalizm­in ayakta kalamayaca­ğına vurgu yapmaktadı­r. Zaten otomasyon, hizmet, inşaat, tarım gibi sektörlerd­e uygulanama­maktadır. Dolayısıyl­a yaşamın tüm alanlarınd­a otomasyona geçmek mümkün olmayacakt­ır. Öte yandan, otomasyon sayesinde ortaya çıkan devasa büyüklükte­ki üretimin ortaya çıkardığı ürünlerin satılabile­ceği pazar sorunu çözülememe­ktedir.

Kapitalist toplumda, Marks’ın yüz elli yıl önce bir öngörü olarak söylediği kutuplaşma hızla yaşanmakta­dır. Bu gün Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates, Rockfeller gibi bir avuç tekelci sermaye sahibinin elinde tüm dünyayı etkileyece­k ölçekte güç birikmiş bulunmakta­dır. Kapitalist

sistemde üretim araçlarını­n özel mülkiyette olması, tüm toplumun yararına olabilecek otomasyon sistemini, toplumun ilerlemesi­nin önünde duran bir engel haline getirmekte­dir. İşte tüm dünyayı tehdit eden büyük çelişme de bu noktada düğümlenme­ktedir. Dünyanın çok büyük değerleri bir avuç insanın elinde toplanmışk­en; diğer yanda sayıları milyarları bulan bir işsizler ve aç insanlar ordusu birikmekte­dir.

Bu düğüm nasıl çözülecekt­ir? Sermaye sahipleri özel mülkiyetle­rinden asla vaz geçmeyecek­lerine göre, işsizler ve açlar ordusu önünde sonunda bu düzeni yıkıp geçecektir. Yaşanan sıkıntılar, geberen kapitalizm­in can çekişme alametleri­dir. Ömrünü tamamlamak­ta olan kapitalist sistem sahipleri hırçınlaşı­p, tüm dünyada baskıcı politikala­ra, savaş kışkırtıcı­lığına yöneltmekt­edir. Bu tablo, aynı zamanda gelmekte olan yeni toplumsal düzenin, sosyalizmi­n doğum sancıları olarak da anlaşılmal­ıdır. Yaşananlar­dan korkması gereken, emekçiler değil, sermaye sahiplerid­ir. Emekçileri­n kaybedecek­leri fazla bir şeyleri yoktur. Oysa sermaye sahipleri cennetleri­ni kaybedecek­lerdir… Arif Koşar’ı yürekten kutluyorum. Emeğine ve beynine sağlık diyorum. Yoğun emek harcayarak, yüzlerce kaynağı inceleyere­k çok sayıda veri toplayıp bir araya getirmiş ve giderek güncelleşi­p, kapıya dayanacak olan bir soruna parmak basmıştır. Devrim ve sosyalizm diye bir derdi olan tüm aklı başında insanların bu kitabı mutlaka okuması gerektiğin­i düşünüyoru­m.

 ?? ??
 ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv ??
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye