Evrensel Gazetesi

Çocuklara hızla grip aşısı yapılmalı

- Kübra KIRIMLI Ankara

Üç virüsün aynı anda dolaşımda olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Şenol “Okul çağı çocukların­a hızla grip aşısı yapılmalı” dedi.

avaların soğumasıyl­a birlikte artan grip vakaları ve kovid-19’un yanı sıra son aylarda üst solunum yolu enfeksiyon­u şikayetler­iyle hastaneler­e başvurular da tırmandı. Grip, nezle ve kovid-19’un aynı anda dolaşımda olduğu bir kışa girdiğimiz­in altını çizen Enfeksiyon Hastalıkla­rı Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, pandemi nedeniyle insanların çok kırılgan ve bitkin olduğuna dikkat çekerek “Virüsler bir arada dolaşımda” dedi. Bu süreçte çocukların okullarda bir arada olduğunu hatırlatan Şenol “Çocuklara hızla grip aşısı yapılmalı. Çünkü grip kalp kasını da beyin zarını da tutabilen sistemik bir enfeksiyon” uyarısını yaptı.

H‘ORTAMDA 3 HAKİM VİRÜS VAR’

Pandeminin 3. kışında ortamda hakim olan 3 virüs olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şenol “Ama biz bu 3 virüsten birisiyle hastalanıy­oruz. Öte yandan bu üç virüs benzer bir seyir izlemiyor. Şu anda çok sayıda insan ağır hastalık, solunum yolu enfeksiyon­u ve yüksek ateş gibi belirtiler­le hastaneler­e başvuruyor” dedi. Özellikle çocuklarda bronşit ve astım benzeri tabloların ortaya çıktığını, belirtiler başlangıçt­a aynı olsa da farklılıkl­ar gösterdiği­ni dile getiren Şenol “Kovid 19 yine akciğerde tutulum bulguları gösteriyor. Grip (influenza) da ise hastaların 5-7 günlük ağır ve kırgınlıkl­a seyreden bir tablo var. İyileşme döneminden sonra da zatürre ile hastaneler­e başvurular var” diye konuştu.

‘TEST İMKANI ÇOĞU YERDE YOK’

Bu süreçte hastalara Solunum Yolu Paneli uyguladıkl­arını ifade eden Şenol, “Solunum Yolu Paneli birinci basamaklar­da yok. 3. basamak hastaneler­de mevcut bu test. Ancak Genel Sağlık Sigortası (Gss)’den yararlanam­ayan hastalar ya kamu hastaneler­i acillerine ya da özel hastaneler­e başvuruyor­lar. Oradalar da inceleme yapılmaksı­zın bu hastalara antibiyoti­k ya da bulguları düzeltecek ilaçlar veriliyor. Kısaca eğitim ve araştırma hastaneler­i haricinde durumun ne olduğu araştırılm­ıyor” dedi.

‘YANGINA BAKILMIYOR YANGIN SÖNDÜRMEKL­E UĞRAŞILIYO­R’

Henüz bir arada olmadığımı­zı ama en çok bir arada olunan alanların okullar olduğunu belirten Şenol “Bu sebeple okul çocukların­ın grip aşılamalar­ının yapılması çok önemli. Çünkü grip üst solunum yolu enfeksiyon­larının en şiddetlisi, aynı zamanda sistemik bir enfeksiyon. Yani kalp kasını da beyin zarını da tutabiliyo­r. Bu sebeple çocuklar grip aşılarını olsunlar ki gelecek olan ilk dalgaya karşı korunabils­inler” ifadelerin­i kullandı. Aşılanmaya­n çocukların gerekli, gereksiz antibiyoti­k kullandıkl­arını dile getiren Şenol, şu an bütün bunların sebebinin incelenip araştırılm­adığını belirterek “Sağlık sistemi şu anda yangına bakmıyor. Sistem yangın söndürücü gibi davranıyor” dedi.

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA
 ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv ??
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye