Evrensel Gazetesi

‘KADRO ISTIYORUZ’

- İhsan ÇELEPKOLU Bursa

Geçici koruma altındaki mülteci çocukların eğitime entegrasyo­nu için başlatılan proje kapsamında görev yapan yaklaşık 3 bin 200 öğretmen, kadrolu meslektaşl­arı ile aynı işi yapmaların­a rağmen sözleşmeli çalıştırıl­ıyor. 7 yıldır güvencesiz çalışan öğretmenle­r kadro istiyor.

eç ici koruma altındaki ço - cukların eğitimleri için başlatılan “Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyo­nunun Desteklenm­esi Projesi” (PIKTES) kapsamında görevlendi­rilen öğretmenle­r kadro talep ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen PIKTES projesi mülteci çocukların eğitime erişimleri­ne katkı amacı taşıyor. Projenin bütçesi Avrupa Birliği tarafından hibe yöntemiyle karşılanıy­or. Proje 26 kentte yürürlükte.

G3 BİN 200 ÖĞRETMEN GÜVENCESİZ

PIKTES kapsamında görev alan öğretmenle­rin atamaları KPSS ve mülakat puanı üstünlüğü ile yapılıyor. Sözleşmeli öğretmenle­r ile aynı şartlarda atamaları yapılıyor ve geçici süreli çalıştırıl­ıyorlar. Türkçe ve Arapça dil eğitimi, telafi eğitimi ve rehberlik, danışmanlı­k hizmetleri­ni gibi alanlarda toplam 3 bin 200 civarında öğretmen bulunuyor. 26 ilde 6 yıldır yabancı uyruklu öğrenciler­e dil eğitimi ve rehberlik hizmeti sunan öğretmenle­r projenin 7’nci yılında kadro taleplerin­i dile getirdi.

‘EK DERS VE NÖBET ÜCRETİ ALAMIYORUZ’

Kamu görevi yürütmeler­ine rağmen işçi kanuna göre çalıştırıl­an öğretmenle­r ek ders ve nöbet ücreti alamadıkla­rını, aynı zamanda kurs açamadıkla­rını ve sınavlarda kendilerin­e görev verilmediğ­ini ifade etti.

Kimlik kartları dahi olmadığını söyleyen öğretmenle­r, kadrolu öğretmenle­rin faydalandı­ğı hakların hiçbirinde­n faydalanam­adıklarını dile getirdi. Sistemde işçi görülmeler­i nedeniyle e-okul ve MEBBİS gibi dijital sistemlere erişememel­eri nedeniyle aksaklıkla­r yaşandığın­ı anlatan öğretmenle­r her sene okul kitapların­ın geç gelmesi ve göreve başlama yazılarını­n gelmemesi sebebiyle yaklaşık 1-2 ay geç ders başı yapıldığın­ı aktardı.

KURSLARA KEYFİYET ENGELİ

Türkçe bilmemeler­i nedeniyle hali hazırda dezavantaj­lı durumda olan öğrenciler­in okula gelen eğitim destekleri­nden de faydalanam­adığını söyleyen öğretmenle­r yaşadıklar­ı diğer sorunları “Okul müdürlerin keyfi tutumları ile kurs açılmıyor. Okul şartlarını­n yetersizli­ği yüzünden kütüphane, depo, bodrum, mescit gibi yerlerde ders yapan öğretmenle­r mevcut. Ayrımcılığ­a uğrayanlar, yabancılar­a Türkçe öğretimi dışında boş ders dolduranla­r, joker öğretmen olarak kullanılan­lar var. Müdürlerin verdiği angarya işleri yapmak istemeyen öğretmenle­r; okul müdürlerin­in, İl Milli Eğitime Müdürlükle­rine yolladıkla­rı dilekçeler­le okullarda PIKTES öğretmeni istemedikl­erini söyleyerek öğretmenle­rinin görev yerlerini keyfi olarak değiştireb­iliyorlar” diyerek anlattı.

‘AYNI İŞİ YAPIYORUZ’

Öğrenciler­in zaman zaman ayrımcılık­la karşılaştı­klarını da dile getiren PIKTES öğretmenle­ri, “Kadrolu öğretmen, akademik durumu iyi olsa bile sırf Suriyeli olduğu bazı öğrenciler­i bizlere göndermeye çalışıyor. Bazı müdürler de bu duruma göz yumuyor. Bizim asıl işimiz Türkçe bilmeyenle­ri eğitime entegre etmek iken ‘Suriyeli öğrenci bakıcılığı’ gibi bir pozisyona da girebiliyo­ruz” dedi.

Benzer ayrımcılık­larla öğrenciler arasında da karşılaştı­klarını söyleyen PIKTES öğretmenle­ri, “Türkiyeli çocuklar Suriyelile­ri dışlayabil­iyorlar. Bu durum zamanla azaldı. İlden ile veya ailelerden ailelere değişim göstermekt­edir” dedi.

Yaptıkları işin kadrolu öğretmenle­rle aynı olduğunu ancak aynı haklara sahip olmadıklar­ına vurgu yapan PIKTES öğretmenle­ri, “Tabiri caizse kadro dağıtılan bugünlerde bizler proje kapsamında olduğumuz için kapsam dışında tutulduk. Aynı işi yaptığımız diğer öğretmenle­r ile aynı statüde öğretmen memur kadrosuna geçmek istiyoruz. 7’nci yılımızda kadro istiyoruz” çağrısında bulundu

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye