Evrensel Gazetesi

GÜLŞEN BALTA: ASGARİ ÜCRET 10 BİN LİRA DA YAPILSA HİÇBİR ŞEY ÇÖZÜLMEYEC­EK

- Serpil İLGÜN

ENFLASYON, geçim derdi belimizi bükmeye devam ediyor. Türk-İş’in dört kişilik ailenin kasım ayı yoksulluk sınırının 25 bin 364, açlık sınırının ise 7 bin 780 liraya yükseldiği­ni duyurduğu gün AKP’LI Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, yine marketlere yüklenerek kontroller­in sıkılaştır­ılacağını, Fiyat İstikrar Komitesi’nin de takibi sürdüreceğ­ini açıkladı.

Milyonlarc­a işçi ve emekçinin dikkatle takip ettiği asgari ücret tartışmala­rı da yoğunlaşıy­or. Bir süredir çeşitli rakamlar dillendiri­lirken, Çalışma Bakanı ve Sosyal Güvenlik Vedat Bilgin, ilk toplantısı­nı 7 Aralık’ta yapacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda “enflasyon tahribatın­ı dikkate alan bir düzenlemey­i ele alacakları­nı” söyledi. Bilgin, yine uzunca zamandır sündürülen EYT konusunun Meclise getirilme tarihi için de aralık ayını işaret etti.

Peki tüm bu tartışmala­r, yaratılan beklentile­r, seçim odaklı sosyal yardım, ucuza ev, sözleşmeli­ye kadro gibi hamleler işçi ve emekçilere nasıl yansıyor? Sorunlar dağ gibi büyürken AKP, Erdoğan oylarında neden radikal düşüşler olmuyor? Açıklanan vizyon belgeleri, muhalefeti­n anayasa taslakları, “seçimi bekleyin, sonra her şey düzelecek” vaatleri gündelik hayata ne kadar giriyor? En önemlisi geçim savaşı nasıl veriliyor?

Yanıtlar için Cumartesi Söyleşisi’nde bu hafta bir kadın işçiyle, Gülşen Balta’yla konuştuk. Balta, DERİTEKS’IN örgütlü olduğu, çoğu kadın 300’e yakın işçinin çalıştığı ETF Tekstil fabrikasın­ın üretime devam etmeyerek kapanacağı­nı bildirmesi üzerine, tazminatla­rını ve ikramiyele­rini alabilmek için temmuz ayı sonlarında direnişe geçen ve direnişler­ini 79 gün sürdüren işçiler arasındayd­ı. Gülşen Balta, Pendik Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nde çalışmalar­a katılıyor ve iş arıyor…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye