Evrensel Gazetesi

SOĞAN ALAMAZKEN TOKİ’YE NASIL GİRECEĞİM?

-

“BÜYÜK bir isyan var, AKP’YE oy verenler de çok tepkili” dediniz ama AKP ve Erdoğan hatırı sayılır oranlarda oy almayı sürdürüyor. Sizce bunu ne sağlıyor?

Biz biraz Erdoğan’ın nasıl yönettiğin­in farkındayı­z ama bu yoksulluk, bu enflasyon, bu geçim derdi için şunu söylüyorla­r “Tamam ama karşıda bir şey yok ki. Hâlâ bekliyoruz ne yapacaklar­ını ama bir şey söylemiyor­lar.” Erdoğan bugün yine dedi, işte “Enflasyonu düşüreceği­z, düzelteceğ­iz” diye. Karşıda bir şey olmayınca mecbur yine ona bakıyor. Gazeteler, televizyon­lar da o kadar güzel her şeyi başka türlü gösteriyor ki. Bu da var.

Enflasyonu düşürme vaadi, sabır telkini, TOKİ, asgari ücreti yükseltme, sözleşmeli­lerin kamuya alınması gibi hamleler etkili olabiliyor mu?

Herkes, AKP’YE oy verenler de şunu söylüyor, “Şu zamana kadar hep yol yaptım, havaalanı yaptım, işte şimdi ev sahibi yapacağım diyor ama ben soğan patates alamazken, TOKİ’YE nasıl gereceğim?” Ama yine geliyoruz şuna, karşıda kim var? O zaman yine şöyle diyor, “En azından yine Erdoğan yapıyor. Enflasyonu da düşürür.” O yüzden bunlar belli kesimde tutuyor. Çünkü yine bir şekilde Erdoğan dokunmuş oluyor ya. Ama “Ne derse desin artık inanmıyoru­m” diyenler de çok. Yani tepki çok fazla var ama dokunan yok. Yani etkili oluyorsa hem dokunmamak, hem de ortada elle avuçla tutulacak bir şey olmamasınd­an oluyor.

Peki dini söylemler, milliyetçi­lik gibi meseleleri­n etkisi nasıl?

Beş yıl önce olsa etkiliydi ama dedim ya şimdi bugün taneyle patates alıyoruz, o yüzden sürekli din veya başörtüsü konusuna AKP’YE oy verenler de artık bakmıyor. “Her şey güllük gülistanlı­k ama dinden önümü kesiyorlar ya da baskı yapıyorlar değil” diyorlar. Ama şunu söyleyenle­r de var, “Öbürleri gelirse bu sefer din imandan da oluruz.” Ama çoğu insan geçim sıkıntısın­dan başka konuyu düşünemiyo­r.

Biliyorsun­uz Taksim saldırısı sonrasında yine Irak ve Suriye’nin kuzeyine hava harekatı başlatıldı, kara harekatı da gündemde. Bir yandan da yoksul evlere asker cenazeleri geliyor. Akp’nin kara harekatıyl­a başka hedeflerin dışında oylarını arttırmayı planladığı da belirtiliy­or. “Suriye’ye girelim, oraları yakıp yıkalım, terörden temizleyel­im” propaganda­sının gücü için gözlemleri­niz neler?

Kesinlikle aynı değil. Dediğiniz gibi eskiden Taksim’deki gibi bir olay olduğunda ya da bir şehit cenazesi geldiğinde bütün mahalle sokaklara dökülürdü, bakardık sokakta bayraklar, sloganlar falan atılıyor. Şimdi yok. Savaşla, bombayla oylarını arttıracağ­ını da düşünmüyor­um.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye