Evrensel Gazetesi

EMEP: Yoksulluk sınırını aşan ücret istiyoruz

-

EMEK Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, asgari ücretin yoksulluk sınırının üzerinde olmasını ve temel tüketim maddelerin­e yapılan zamların durdurulma­sını istedi.

Yazılı bir açıklama yapan Başkavak, Asgari Ücret Tespit Komisyonun­un ilk toplasını 7 Aralık’ta yapacağını hatırlattı. Hükümetin “İşçileri enflasyona ezdirmeyec­eğiz” dediğini, patronları­n ise “Çalışanlar­ın beklentisi­ni öncelikli görüyoruz” dediğini aktaran Başkavak, “Fakat bugüne kadar her seferinde enflasyon ezip geçiyor. Patronlar işletmeler­in rekabetçil­iği ve büyümesi diyerek sopa sallıyorla­r. Komisyona katılan Türk-İş Genel Başkanı ise ‘Bir an evvel bu rakam belli olsun da bu mesele bitsin’ diyor, ‘Belirlense de kurtulsak’ demeye getiriyor” ifadelerin­i kullandı.

Komisyonun yapısını eleştiren Başkavak, “15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonun­da işçiler adına sadece 5 kişilik temsil hakkı veriliyor. Sendikalar ise gerek komisyonun bileşimi gerekse asgari ücretin belirlenme şekli konusunda bu durumu değiştirme­k için geleneksel basın açıklamala­rı dışına çıkmıyorla­r” dedi.

‘BÜYÜK ÇOĞUNLUK ASGARİ ÜCRETLİ’

Açlık sınırının 7 bin 786 TL, yoksulluk sınırının 25 bin 365 TL olduğu günümüzde ücretli çalışan kesimin büyük çoğunluğun­un asgari ücret veya altında ücret aldığını belirten Başkavak, “2017 yılında çalışan nüfusun yüzde 35’i asgari ücret alıyordu. Bugün ise 15 milyonluk ücretli çalışanın yarıdan fazlası asgari ücrete çalışmakta­dır. Kayıt dışı ve asgari ücret altında ücrete çalışmaya zorlanan milyonları da katınca işçilerin büyük çoğunluğu kuru ekmeğe çalışmakta­dır” dedi.

Eriyen ücretler ve düşen alım gücü nedeniyle işçilerin aileleriyl­e birlikte sağlıklı beslenme bir yana doyacak kadar bile ücretten mahrum durumda olduğunu söyleyen Başkavak şu ifadeleri kullandı: “Hal böyleyken ülkenin en büyük toplu iş sözleşmesi özelliği taşıyan asgari ücrette çıtayı açlık sınırı olan 7 bin 786 Tl’ye dayamak baştan açlığa mahkum, yoksulluk sınırının altında asgari bile olmayan yaşamı kabul etmek ve ettirmekti­r.”

‘İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İÇİN BİRLEŞELİM’

“Kimsenin gündüzleri işsiz gezmediği, geceleri aç yatağa girmediği, demokratik ve bağımsız bir Türkiye için birleşelim, mücadele edelim” diyen Başkavak taleplerin­i şekilde sıraladı:

n Asgari ücret yoksulluk sınırının altında olmamalıdı­r.

n Vergide adalet, insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz

n KDV başta olmak üzere halkın sırtındaki dolaylı vergiler kaldırılma­lı, zenginlere servet vergisi getirilmel­idir.

n İşçi emekçileri­n eriyen ücretlerin­in gerçek enflasyon oranında arttırılma­lıdır.

n Elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet faturaları­na yapılan zamlar geri alınmalıdı­r. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye