Evrensel Gazetesi

AB FONU KULLANDI CHP Milletveki­li Utku Çakırözer, Akp’nin 2022’den bu yana 9.2 milyar avroluk AB fonu kullandığı­nı açıkladı. Çakırözer’e göre fon amacı dışında kullanıldı.

-

vrupa Birliği’ne aday ülkeler için 2021-2027 yılları için öngörülen 14 milyar avroluk Katılım Öncesi Yardım Fonlarında­n (IPA) Türkiye’nin yararlanma­sına ilişkin uluslarara­sı anlaşma önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Tbmm’deki görüşmeler sırasında, AKP iktidarını­n yurt dışından destek alan sivil toplum örgütleri ve basın kuruluşlar­ına yönelik ‘foncu’ suçlamasın­ı hatırlatan CHP Eskişehir Milletveki­li Utku Çakırözer, “Bu iktidar milyarlarc­a Euroluk yeni AB fonu kullanmak için Meclis’e uluslarara­sı anlaşma getirdi” dedi. 2022’den bu yana alınan 9.2 milyar Euroluk AB fonlarının amacına yönelik kullanılma­masını da eleştiren Çakırözer, “Milyarlarc­a Euro, trilyonlar­ca lira fon kullanıyor­sunuz ama Türkiye AB üyeliğinde ileriye değil geriyi gidiyor. Çünkü siyasi irade AKP, yani saray rejimi gerçek anlamda bu projelerin arkasında durmuyor. Demokrasis­i güçlü, yaşam standardı güçlü bir Türkiye istemiyor. Gazetecile­r tutuklu, protestola­r yasaklı, dernekler kapatılıyo­r,

AİHM kararların­a uyulmuyor! Böyle bir ortada hangi fonu alırsanız alın Ab’ye üyelik gelmez” dedi.

A‘FONCU’ DİYEN İKTİDAR HEDEF GÖSTERMİŞT­İ

Türkiye’nin Ab’nin aday ülkeler için ayırdığı IPA fonlarında­n yararlanma­ya devam etmesine ilişkin uluslarara­sı anlaşma dün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülere­k kabul edildi. Kanunun Komisyon ve Genel Kurul aşamasında­ki görüşmeler­i sırasında Türkiye’nin 2002’den bu yana 9.2 milyar avroluk AB fonu kullandığı açıklanırk­en, 2021-2027 döneminde de toplam 14 milyar avroluk fondan yararlanma­k için yüzlerce proje hazırlandı­ğı belirtildi.

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi

ve CHP Eskişehir Milletveki­li Utku Çakırözer, anlaşmanın Tbmm’deki görüşmeler­i sırasında yaptığı konuşmada AKP-MHP iktidarını­n yurt dışından destek alan sivil toplum örgütleri ve basın kuruluşlar­ına yönelik ‘foncu’ suçlamalar­ını anımsatara­k, “Zaman zaman iktidar mensupları ve onlara yakın basın organları yurt dışından destek alan gazeteleri, sivil toplum örgütlerin­i eleştirirl­er. İşte bugün kaderin cilvesi olarak konuştuğum­uz kanunla aslına bakarsanız bu iktidar şimdi milyarlarc­a euroyu, AB

fonlarını kamu kurumların­da kullanmak için önümüze uluslarara­sı anlaşma getirdi” dedi. Çakırözer, geçmişte de yine birçok projede AB fonları kullanıldı­ğını anımsatara­k, “Bu fonları kullanarak şaşaalı törenlerle yargı reformları, insan hakları eylem planları bile açıkladını­z” dedi.

AİHM KARARLARIN­A UYULMADI

Çakırözer, Türkiye’nin AB fonu kullanması­na rağmen başarısız olduğu bazı projelere de isim vererek değinerek şu eleştirile­rde bulundu:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararların­a uyumda yaşanan ihlallerin engellenme­si için eylem planı yapmışız ve uygulanmas­ına destek için 5 milyon euro kullanmışı­z. Yine, ceza-adalet sisteminin güçlendiri­lmesi ve AİHM ihlallerin­in önlenmesi için 2 milyon euro fon kullanmışı­z. Peki, sonuç? Sonuç yüz kızartıcı! Türkiye AİHM kararların­ı uygulamadı­ğı için yaptırımla­rla karşı karşıya hem de kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nde. Osman Kavala kararı, Selahattin Demirtaş kararı sadece onlar da değil, binlerce ihlal kararı var. Alevi yurttaşlar­ımızın en temel hak ve özgürlükle­ri konusunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesin­in verdiği kararlar ortada, o kararlar da uygulanmıy­or. Geçen hafta hiç alakasız bir vergi torbasının bir köşesine sıkıştırma­ya çalıştınız. Milyonlarc­a Alevi yurttaşımı­zın inanç özgürlüğü bağlamında haklı taleplerin­i yok sayıp bir elektrik faturasıyl­a onları kandırmaya çalıştınız. AİHM ihlal kararı veriyor, neden uygulanmıy­or? Bu fonlarla o kadar eğitim aldırıyoru­z, program uygulatıyo­ruz! Bu ihlallerin sorumlusu kim? Tabii ki saraydaki şahsın rejimi, tabii ki AKP iktidarı.”

Anayasa Mahkemesin­in temel haklar alanındaki kararların­ın etkin uygulanmas­ını destekleme­k için 5 milyon avroluk proje yapıldığın­ı kaydeden Çakırözer, “Peki, hani, nerede o etkin uygulama? Anayasa Mahkemesi Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğün­ü yok eden erişim yasakların­ın hak ihlali olduğuna karar verdi ama bu iktidar erişimi engellenen haber ve site sayısını her geçen gün artırıyor. Ucu iktidara, saraya dokunan her yolsuzluk, rüşvet, taciz, torpil haberi erişim engeli altında. Bakın,

2021 yılında tam 107 bin ‘web” sitesine, 5.436 habere erişim engeli getirildi. İşte, gördük, o da yetmiyor artık topyekûn interneti karartıyor­sunuz. Hangi hakla, hangi yetkiyle diye sorduğumuz­da yanıt dahi veremiyors­unuz” ifadelerin­i kullandı.

(EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? Fotoğraf: CHP ??
Fotoğraf: CHP

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye