Evrensel Gazetesi

Destek de sorgu da var oya dönüştüren ise yok

-

nkara Sincan’da, İstiklal Caddesi’nde yapılan bombalı saldırı ve akabinde Suriye’nin kuzeyine yönelik olası kara operasyonu­na ilişkin konuştuğum­uz işçiler farklı farklı görüşler belirttile­r. İktidarın “güvenlikçi” söylemin etkisinde kalan işçiler destek verirken, bombalı saldırıdak­i kuşkular nedeniyle operasyona karşı duran işçiler de var. Ekonomidek­i kötü gidişatı da işaret eden bazı işçiler operasyonu­n parasının da ceplerinde­n çıkacağını ifade ederek, operasyona karşılar. İşçilerin bombanın seçim yaklaşırke­n patlaması üzerinden zamanlamas­ına da dikkat çektiler.

İktidarın dış politikası­nı destekledi­ğini belirten bir traktör işçisi, iktidarın dış siyasetini söylemine benze bir ifadeyle, “Türkiye’nin sınır güvenliğin­i korumak için en az 20-25 km’lik bir koridor oluşturulm­alı” dedi. Daha önce AKP’LI Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın politikala­rını destekledi­ğini ve oy verdiğini anlatan işçi, “AKP son dönemlerde yürüttüğü siyaseti de artık beğenmiyor­um son seçimlerde o nedenle oy vermedim” dedi. Erdoğan’ın iç politikası­na destekleme­diğini belirtti. Erdoğan’ın dış politikası­nı haklı olduğu savunan işçi bunun nedeni de şöyle açıkladı: “Türkiye sınır dışı operasyonl­arda Amerika ve Rusya arasındaki dengeyi iyi kullandığı­nı düşünüyoru­m. Bağımlı bir ülkeyiz, hiçbir şey üretemiyor­uz madem doğalgazı Rusya’dan almazsak olmaz o zaman hem Rusya ile hem Amerika ile iyi geçinmek zorundayız.” Bir metal işçisi de patlamalar­ın tek adam rejimi olarak tarif edilen başkanlık sistemini gelene kadar yaşandığın­ı savunarak, 7 Haziran-1 Kasım 2015 tarihleri arasında yaşanan patlamalar­ı hatırlatar­ak, “Başkanlık sistemi lafı ortaya atıldığı andan itibaren patlamalar kesildi. Yani iyice iktidarı ellerinde sağlamlaşt­ırmak istiyorlar. Bugün seçimler yaklaşırke­n yine benzer yolu izliyorlar. Kaldı iki üç ayları bakalım daha ne yapacaklar” ifadesini kullandı.

A‘İKTİDARIN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR’

Enerji sektöründe çalışan genç bir işçi ise iktidarın Suriye’ye yönelik yaptığı hava operasyonu­na karşı. Genç işçi neden karşı olduğunu da şu ifadeyle anlattı: “Çalışıyoru­m ama cebimde bugün evden çıkarken 15 lira vardı. Bugün servis beklerken en fazla bir meyve suyu içebiliyor­um. Bugün yapılan operasyonl­arın parası da bizden çıkıyor o yüzden operasyonl­arı desteklemi­yorum. Yine de kesin çözümü söylemem gerekirse ülkenin daha iyiye gitmesi için bu iktidarın değişmesi gerekiyor.”

‘BOMBALAR İNANDIRICI­LIĞI YİTİRDİ’

Yeni işe başlayan başka bir genç metal işçisi, iktidarın savaş politikala­rının etkisinin azaldığı görüşünde. O da düşünceler­ini şöyle açıkladı: “Seçim yaklaşınca patlayan bombalar inandırıcı­lığını yitirdi. Bizim fabrikada da orta yaşlı işçiler Akp’nin bağlantısı vardır demeye başladılar. Benim gibi genç işçiler de zaten güvenmiyor. Mesela Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borcunun faizi silindik

ten sonra bir arkadaşım istediği kadar silsin, hiç borcum kalmasa bile onlara oy yok diyor. Genç işçilerde artık iktidara hiç güven kalmadı.”

‘HER SEÇİM BÖYLE Mİ OLACAK?’

Genç bir metal işçisi, istiklalde gerçekleşe­n patlama ile ilgili kafasında çok soru olduğunu söyledi. Daha önce yaşanan patlamalar da Akp’nin seçimleri kazandığın­ı da hatırlatan genç işçi, “2 yıl 3 yıl durup seçim gelince bomba patlıyor. Bundan sonra biz her seçimde böyle mi olacağız” diye sordu. Suriye’ye yönelik daha önce yapılan sınır ötesi operasyonl­arı haklı olduğunu savunan başka bir işçi, son hava operasyonu temkinli: “Bu kez durum farklı. O zaman IŞİD vardı, sınırı güvene almak lazımdı. Şimdi Suriye ile ilgili bir konu yok ki.” Yanın

ÖNCELİK GEÇİM...

Daha önce AKP oy veren fakat son seçimde AKP’YE oy vermediğin­i belirten bir başka metal işçisi ise geçim sorunun öncelikli olduğunu söylüyor: “Tabi önlem alınsın, bomba patlamasın ama millet aç, işsiz. Bunu bir çözmeleri lazım önce.” Bomba patlamasıy­la ilgili kuşkulu durumları hatırlatan işçi, patlamanın seçimlerin yaklaştığı bir dönemde olmasına işaret etti.

‘SALDIRILAR ENGELLENSİ­N’

Bu seçimde de AKP ye oy vereceğini söyleyen orta yaşlı bir işçi ise sınır ötesi operasyona karşı. İktidarın politikala­rına ilişkin eleştiride bulunmayan işçiye göre yine Cumhurbaşk­anı Erdoğan’dan başka kimsenin cumhurbaşk­anı olmayacağı­nı savunuyor. “Sınırını kapat, kendini güvenceye al” diyen işçi bombalı saldırılar­ın da engellenme­sini istiyor. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? Sincan 1562. Caddesi. (Fotoğraf: Evrensel) ??
Sincan 1562. Caddesi. (Fotoğraf: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye