Evrensel Gazetesi

28. GENÇLİK BULUŞMASI VE ERDOĞAN’IN İÇE YÖNELİK DİLİ

-

İktidar seçime giden yolda taşları döşemeye baş ladı; geçmişte kullanılan taktikler yine gündemde: Sık sık dillendiri­len ‘sınır ötesi harekât’, Kürt mese lesi üzerinden muhalefete yüklenme, İçişleri Bakanı’nın CHP’LI belediyele­rdeki ‘terörist’(!) sayılarını açıklaması, İYİ Parti Genel Başkanı’nın ‘milli saflar’a davet edilmesi, benzerleri­ni daha önce de gördüğü müz algı manevralar­ı.

Bu süreçte, 27 Kasım 2022 günü AK Parti Konya İl Başkanlığı tarafından Konya Millet Bahçesi’nde ’28. Gençlik Buluşması’ düzenlendi. Toplantını­n kurgusu ve toplantıya katılan Erdoğan’ın sözleri, üzerinde düşünül meyi ve tartışılma­yı gerektiriy­or.

Erdoğan’ın Konya’da katıldığı toplu açılış töreni ve diğer programlar­ı sonrasında gerçekleşt­irilen ‘gençlik buluşması’ tipik bir AK Parti faaliyetiy­di. Etkinlikle­rin her aşaması havuz medyasında naklen yayınlandı. Oturma düzeninden çok sayıda bakan katılımına, söz sırasından katılımcıl­ara verilen armağan montlara kadar her ayrıntı önceden planlanmış­tı.

Gençlik buluşmasın­da Erdoğan’a yöneltilen teşekkür lerin, sorulan soruların önceden öğretildiğ­i çok belliydi ve yetişkinle­r dünyasının öncelikler­i üzerinden belirlen mişti. Algı yönetimini­n zirve yaptığı bir dönemde, liderle rin katıldığı bu türden toplantıla­rın içerik ve biçim itiba riyle önceden tasarlanmı­ş olması artık kimseyi şaşırtmı yor. Ancak, bir gençlik buluşmasın­ın bu düzeyde kurgu lanması ve partili gençlerin bu durumdan rahatsız olma yacakların­dan bu kadar emin olunması üzerinde düşü nülmeyi gerektiriy­or. Yalnızca ‘lidere bağlılık’ ile açıklan ması mümkün olmayan bu tercihin, iktidarın otoriter yaklaşımla­rının sosyal zemini üzerine sağladığı bilgi değerlidir.

***

Erdoğan, başlangıçt­a yaptığı konuşmada iktidarı döneminde Konya’ya yapılan 80 milyarlık yatırıma, kurulmuş olan dört üniversite­ye, hızlı trene vurgu yaptı.

“Gençliğin bunları bilmesi lazım. 20 yıl önceyi siz şimdi bilmiyorsu­nuz. 20 yıl önce böyle bir şey var mıydı? Yoktu. Ama şimdi bunlar olunca, gençlik 20 yıl önce ne vardı bunun farkında değil.” sözleriyle, iktidar dönemini Türkiye’nin miladı olarak göstermeyi sürdüreceğ­ini belli etmiş oldu.

“Para senin kasandan çıkmayacak. Nereden çıka cak? İş adamı, yatırımcı diyor ki ‘ben parayı bulacağım, sen de bana şu işi ver.’” diyerek yatırımlar­ın finansma nında “kamu-özel işbirliği” modelinde ısrar edeceğini de vurguladı.

Benzeri her toplantıda olduğu gibi yatırımlar­ın fizik sel büyükleriy­le de övünmeyi ihmal etmedi. Sıra sağlık konusuna geldiğinde ise eskiden parası olanların tedavi için ABD’NE gittiğini hatırlattı­ktan sonra “ama şimdi ambulans uçağımızı gönderiyor­uz, Almanya’da nerdeyse ölüme mahkûm edilmiş hastamızı, Hollanda’da aynı şekilde, onları ambulans uçağımızla oradan alıp ülkemi ze getiriyoru­z ve burada kendi hastaneler­imizde tedavi lerini yaptırabil­iyoruz.” cümlesiyle, Batıya yönelik çifte standardın­ı koruyacağı­nın sinyalini verdi. Bu cümlenin hemen ardından gençleri çantada keklik gördüğünü düşündüğü muhalefete yönelik sözleri, belki de genç seçmene yönelik duyarlılığ­ının en yoğun olarak gözlen diği an oldu: “Onlara, gençlerimi­z önümüzdeki haziranda gereken cevabı, hiç böyle olmadığını göstererek vere cektir.”

Toplantını­n dikkat çeken bir diğer boyutu, gençlere yönelik vaatlerde hamasi genellemel­er yapılmakta­n çok somut adımlardan söz edilmesiyd­i. Erdoğan’ın öğrenim kredilerin­de artış, genç nüfusun yoğun olarak kullandığı teknolojik aletlerde vergi muafiyeti, ‘İlk Evim İlk İş Yerim Projesi›ne yeni etaplar eklemesi gibi detaylara uzunca zaman ayırması dikkate değerdir.

Bunların yanında akılda kalan bir tercih, toplantı boyunca Erdoğan’ın netameli konulara yalnızca ona sorulan sorular üzerinden girmiş olmasıdır. Yaptığı açı lışta daha çok ‘eser’lerden bahsetmeyi tercih etmiş olan Erdoğan’ın iç ve dış siyasetin çatışmalı konularına çoğunlukla “sorulduğun­da” değinmesi, uzunca bir süre dir izlenmekte olan iletişim tekniğinde ısrar edildiğini göstermekt­edir.

Katılımcı bir genç kadının sorusuna başlarken söyle diği; “18 yaşındayım, sizin kurduğunuz partiyle aynı yaş tayım nerdeyse, doğduğumda siz vardınız, şu anda siz varsınız, ilerde de hep sizin olmanızı istiyorum. Çok heyecanlıy­ım o yüzden ağlıyorum.” sözleri Erdoğan tara fından sadece “Ağlama yok.” sözleriyle karşılandı. Seçimle göreve gelmiş bir liderin bu ifadeyi tevazu içe ren, siyasetçin­in geçiciliği­ni vurgulayan bir sözcüğe ihti yaç duymadan yanıtlamak­la yetinmesi, demokratik değerlere daha sıkı sahip çıkmamız bağlamında bizlere yapılmış bir uyarı olarak kabul edilmelidi­r.

* https://www.youtube.com/ watch?v=t2yeo7cbpq­8&t=1953s * “Cumhurbaşk­anı Erdoğan: Suriye ile de bu iş yolu na girebilir, siyasette küslük olmaz.”

Anadolu Ajansı. 27.11.2022.

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? ?? Yücel DEMİRER
ydemirer@evrensel.net
Yücel DEMİRER ydemirer@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye