Evrensel Gazetesi

Bir ona serbest!

-

Urfa’da valilik, kentte her türlü eylemi yasaklarke­n meydanlar bir tek Erdoğan’a açık. Yaşanan bu keyfi uygulamala­r, seçim atmosferin­de iktidarın uygulayaca­ğı baskının bir işareti daha.

umhurbaşka­nı Tayyip Erdoğan bugün Urfa’ya gelerek çeşitli açılışlard­a bulunacak. Erdoğan’ın saat 13.00’te Abide Kavşağı’nda bir miting düzenleyec­ek ve mitingin ardından toplu açılış törenine katılacak. Ancak Urfa’da valilik kararıyla 20 Kasım tarihinden itibaren. her türlü açık alan etkinlikle­ri yasak. Valilik yasak gerekçesin­i ise “Ülkemizin sınır ötesinde terörle mücadele kapsamında yürüttüğü operasyonl­ar aleyhinde ayrıştırıc­ı ve yanıltıcı kamuoyu oluşturmak amacıyla çağrılar yapılarak kamu düzeninin bozulmasın­ın hedeflendi­ği tespit edilmiştir.” şeklinde açıkladı. Bu yasağa Erdoğan ve partisi dışındaki muhalefet güçleri takılıyor.

C‘YASAKSA NEDEN BİR TEK BİZE YASAK?’

Örneğin Gelecek Partisi’nin Urfa’da düzenleyec­eği Halk Buluşması’na Şanlıurfa Valiliği 15 günlük eylem yasağı gerekçesiy­le izin vermemişti. Gelecek Partisi Urfa İl başkanı Dr. Abdullah Yeşil yaptığı açıklamada kendilerin­e verilmeyen miting izninin AKP’YE verilmesin­e tepki göstererek “Ahmet Davutoğlu’nun 29.10.2022 ve 26.11.2022 tarihinde Şanlıurfa’da Halk Buluşmasın­a izin vermeyen Valilik, AK Parti Genel Başkanının gelişini neden göstermişt­i! Valiliğin (21.11.2022-05.12.2022) 15 günlük yasaklama kararı var. Karar sadece muhalefet için mı alındı? Yasak ise AK Parti’ye nasıl izin veriliyor?” diye konuştu.

EMEP: ÇİFTE STANDARDI KABUL ETMİYORUZ

EMEP Urfa İl Başkanı Cemalettin Özden de “AKP Urfa’da miting düzenliyor ama yasak sadece muhalifler­e. AKP hangi yasalarla kurulmuşsa tüm siyasi partiler de o yasayla kurulmuştu­r. AKP kendini devlet olarak görüyor. İşlerine geldiği zaman demokrasi var, gelmediği zaman yok. Bu kabul edilemez. EMEP olarak bu çifte standardı kabul etmiyoruz ve protesto ediyoruz. Miting nedeniyle her taraf kapatılmış, her yerde trafik var. Urfa halkına tam bir eziyet uygulanıyo­r” ifadelerin­i kullandı.

‘AYRIMCI YASAKLARA BİR AN ÖNCE SON VERİLMELİ’

Yaşananlar­a Urfa emek ve demokrasi güçleri de tepki gösterdi. Ortak açıklamayı okuyan ÖHD yöneticisi Sedat Altundağ toplanma ve gösteri yapma hakkının güvence altına alınmadığı bir ülkede demokrasid­en bahsetmek mümkün olmadığına dikkat çekerek, bu hakkın demokrasin­in vazgeçilme­z bir koşulu ve onun ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. Valilik ve kaymakamla­rca alınan yasak kararların­ın keyfi, soyut ve ayrımcı değerlendi­rmeler içerdiğini söyleyen Altundağ “Yasak tüm sivil toplum örgütlerin­e, muhalefett­eki siyasi partilerin­e ve 634 gündür adliye önünde adalet mücadelesi yürüten Şenyaşar Ailesine karşı istisnasız uygulanmas­ına rağmen partili cumhurbaşk­anı tarafından düzenlenec­ek olan miting için yasak karanın işlemediği/işlemeyece­ği miting alanının günlerdir ablukaya alınarak yapılan hazırlıkla­rdan anlaşılmak­tadır. Valiliğin şehrimizde sürekli olarak OHAL rejimini aratmayan keyfi ve ayrımcı yasaklamal­arına ve Anayasada güvence altına alınan yasanın istismar edilmesine son verilmesi çağrısında bulunuyoru­z.” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: TCCB ??
Fotoğraf: TCCB

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye