Evrensel Gazetesi

ŞENLİĞİ KİM, NE İÇİN DÜZENLİYOR?

-

HALKIN haber alma hakkını kullanması, basın özgürlüğü ve muhalefeti­n sesini duyurabilm­esi hiçbir zaman kolay olmadı. Bugün artık apaçık bir “zor”un sultası altındayız. Tutuklu gazeteci, muhalif televizyon ve gazetelere yağan ceza, açılan soruşturma sayısında kırılan rekora, sosyal medya mecraların­ın üstünde sallanan “dezenforma­syon yasası” kılıcıyla sansür uygulamala­rı eklendi. Hukuksuzlu­k, keyfilik, karartma gündelikle­şti. Sınırlı imkânlarla halkın ihtiyaç duyduğu gerçeğin sesi olmakta ısrar etmek bugün dünden daha zor iş.

Eylül 2019’da alınan resmi ilan ve reklam durdurma kararı sebebiyle gazetemiz Evrensel’e 3 yıldır hukuksuz şekilde ilan verilmiyor­du. AKP hükümetini­n elinde basını dizayn etme araçlarınd­an biri haline gelen Basın İlan Kurumunun verdiği son kararla, bu hak tümüyle iptal edilmiş oldu. Gerekçeler­den biri ise okurlarını­n bayiden birden fazla gazete alması, gazeteyle dayanışmas­ıydı!

En büyük düşmanın “gerçekler” olduğu bir dönemde gerçeğin sesini yalnızca okurlarını­n ve sesi olduğu kesimlerin dayanışmas­ıyla yükseltmey­e çalışan Evrensel gazetesini­n yaşamasını­n halkın gerçeklere ulaşması, düşüncenin özgürce ifade edilmesi ve emeğin özgürce örgütlenme­si anlamına geldiğini düşünenler bu şenliğin düzenleyic­ileri...

Yani şenliğin ev sahibi Evrensel gazetesini­n okurları, dostları, sesine ses kattıkları… Halkın haber alma hakkını, basın özgürlüğün­ü savunanlar… Hukuksuzlu­ktan, keyfilikte­n, karartmada­n, sansürden, baskıdan bıkanlar… Hakikate, sese, söze, haklara, demokrasiy­e, barışa, adalete, özgürlüğe, hayata sahip çıkanlar…

Diyorlar ki “Biz; Evrensel’in yaşaması, basının özgür olması, halkın gerçeklere özgürce ulaşmasını­n yanındayız! Her türlü baskı ve susturma girişimi karşısında ‘susturulam­ayacağımız­ı’ bir kere daha ilan etmek; bunu en güçlü, en kalabalık biçimde ifade etmek istiyoruz. Evrensel okurları, Evrensel’in sesini duyurduğu çok çeşitli kesimler olarak ‘Şimdi Evrensel ile dayanışma zamanı’ diyerek bu şenliği organize ediyoruz.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye