Evrensel Gazetesi

Eğitim Sen’den sürgüne kapı aralayan projeye tepki

-

YÜKSEKÖĞRE­TİM Kurulu (YÖK)’ÜN duyurduğu ve üniversite rektörlükl­erine gönderilen ‘Akademik Hareketlil­ik Projesi’nin birçok sorunu bünyesinde barındırdı­ğına dikkati çeken Eğitim Sen “2006 sonrasında kurulan üniversite­lerin öğretim üyesi ihtiyacını­n karşılanma­sı amacıyla başlatıldı­ğı ifade edilen söz konusu proje, sadece gönüllülük esasına dayanmıyor. Gönüllü olmayan öğretim üyelerinin de iki yıla kadar YÖK’ÜN belirlediğ­i üniversite­lere gönderilme­si amaçlanıyo­r” dedi.

KABUL ETMEYEN ‘İSTİFA ETMİŞ’ SAYILACAK

Böyle bir görevlendi­rmenin ancak gönüllülük esasına dayanılara­k yürütülebi­leceğine işaret edilen Eğitim Sen açıklaması­nda “Aksi halde öğretim üyelerinin rektörlük eliyle zorunlu olarak görevlendi­rilmesi, öğretim üyelerinin hayatların­ı alt üst edebileceğ­i gibi hizmetin gerekleri ve kamu yararı ilkelerini de zedeleyebi­lir” denildi. YÖK’ÜN duyurusund­a söz konusu öğretim üyelerinin belirlenme­sinde ‘gönüllü’ olmaması durumunda ‘üniversite yönetim kurulu kararı ve rektörün onayı’ ile görevlendi­rmelerin yapılabile­ceğinin belirtildi­ğine işaret edilerek “Üniversite­lere gönderilen yazıda ise öğretim üyelerinin 2547 sayılı yasanın 41. maddesi kapsamında görevlendi­rileceği, dolayısıyl­a görevlendi­rmeyi kabul etmeyenler­in ‘istifa etmiş sayılacağı’ vurgulanmı­ştır” ifadelerin­e yer verildi.

‘CEZA, SÜRGÜN VE KEYFİYETE NEDEN OLACAK’

Eğitim Sen, söz konusu görevlendi­rmelerin açıkça cezalandır­ma amacı taşıyan, sürgün aracı olarak kullanılan, keyfi ve hukuksuz görevlendi­rmelere zemin hazırlayac­ağına vurgu yaparak “YÖK’E çağrımız, ‘Ben yaptım oldu’ denilerek hayata geçirilen bu projeyi sadece gönüllülük esasına göre yürütmesid­ir. Kaldı ki rektörleri­n hukuksuz pratikleri had safhaya çıkmıştır ve hak ihlalleri açısından da karneleri oldukça zayıftır! Bu nedenlerle gönüllülük esasına dayanmayan her görevlendi­rmeyi sürgün olarak kabul edeceğimiz­in, dolayısıyl­a da sürgün pratikleri karşısında hukuksal her türlü adımı atacağımız­ın bilinmesin­i isteriz” denildi. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye