Evrensel Gazetesi

ASKER İHRAÇ EDEN, MÜLTECİ ‘İTHAL’ EDER

-

DENİZLİ’DE, Uluslarara­sı Göçmenler Günü etkinliğin­de mülteci hukuku, mülteciler­in hukuka erişimi, mülteciler ve sınıflar mücadelesi konuşuldu. EMEP Denizli İl Örgütünün KESK Denizli binasında gerçekleşt­irdiği etkinlikte kısa film gösterimin­in ardından Av. H. Buse Bergamalı “Mülteci hukuku ve mülteciler­in hukuka erişimi” başlıklı sunum yaparken, EMEP Göç ve Mülteciler Bürosundan Hilmi Mıynat ise göç, mülteciler ve sınıflar mücadelesi­ni anlattı. Etkinliğe, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Büro Emekçileri Sendikası (BES), Tüm Bel-sen, Denizli EYT Derneği temsilcile­ri ve İranlı mülteciler katıldı.

ULUSLARARA­SI KORUMA BAŞVURUSU

Avukat H. Buse Bergamalı, göçmen ve mülteci tanımlarıy­la başladığı konuşmasın­da, Türkiye’deki mültecilik statülerin­i ve hukukta yararlanıl­an sözleşmele­r, anayasa maddeleri ve kanun maddelerin­i anlattı. İranlı bir mültecinin, “Bizim önceden sağlık sigortamız vardı 2018’de iptal edildi. Hastaneye gidemiyoru­z, gitsek ilaç alamıyoruz ne olacak?” sorusu üzerine Bergamalı, “Sağlık hakkı açısından Anayasa’da yabancı ya da vatandaş ayrımı yapılmamış. Fakat sosyal devlet ilkesi çerçevesin­de ekonominin yettiği ölçüde sağlık hakkının ücretsiz olduğu düzenlenmi­ş. Genel sağlık sigortasın­ın kapatılmas­ının sebebine Türkiye’nin ekonomisin­in buna izin vermemesin­i bahis gösteriyor­lar. Bu konuda yargı kararına ihtiyaç var” diye konuştu.

‘EMPERYALİZ­ME VE SAVAŞA KARŞI MÜCADELE ŞART’

“Göç, mülteciler ve sınıflar mücadelesi” başlığı altında sunum yapan Hilmi Mıynat, “Mülteci meselesini konuşmaya emperyalis­t devletleri­n ve onların savaş aygıtı NATO’NUN savaş politikala­rına karşı çıkmakla başlamak gerekir. Siz bir ülkeye asker ihraç ederseniz oradan size mülteci gelir, denklem budur. Bu denklemi tersine çevirmek için savaş politikala­rına karşı barışı ve insanca yaşamı savunmak için mücadeleyi yükseltmek gerekiyor” dedi. (DENIZLI/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye