Evrensel Gazetesi

Göktaş’ın tutuklanma­sı için neden 2 yıl beklendi?

- Özer AKDEMİR

DR. NECİP Hablemitoğ­lu suikastı sanığı Albay Levent Göktaş Bulgarista­n’dan Türkiye’ye iade edildi. Göktaş’ın adının suikast iddiasında ilk geçtiği zamanla tutuklama talep edilen zaman arasında tam iki yıl olması dikkat çekiyor. Necip Hablemitoğ­lu suikastı soruşturma­sı kapsamında hakkında kırmızı bülten çıkarılan ve kaçtığı Bulgarista­n’da çıkarıldığ­ı mahkemece Türkiye’ye iade edilen Göktaş, tutukluluk kararının yüzüne okunmasını­n ardından Silivri cezaevine götürüldü.

LEVENT GÖKTAŞ’IN ADI İLK KEZ NE ZAMAN GEÇİYOR?

ÖKK’DE yüzbaşı iken “Sauna Çetesi” davasında adı geçtiği için Tsk’den ihraç edilen yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır’ın, Gazeteci Zihni Çakır’a itirafları sonrası gelişen olaylarda, ÖKK içinde görev yapmış askerler, Gülen Cemaati yöneticile­ri ve silah ticareti yaptığı ileri sürülen kişiler hakkında tutuklama kararı verilmişti. Cumhuriyet Savcısı Zafer Ergün tarafından hazırlanıp Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamey­e göre suikast emrini verdiği ileri sürülen MAK Alay Komutanı Levent Göktaş’ın adı ilk kez 11.03.2020 tarihindek­i Cumhuriyet Başsavcılı­ğı Terör Suçları İnceleme Bürosunca hazırlanan dosya inceleme tutanağınd­a geçiyor. Tutanakta Göktaş’ın adı ilk kez Ökk’den emekli Mehmet Narin adlı astsubayın telefonlar­ının incelemesi sürecinde geçiyor. İddianamey­e göre “FETÖ” yöneticisi Eski MİT Elemanı Enver Altaylı ile silah kaçakçısı olduğu ileri sürülen Aydın Köstem adlı kişi arasındaki telefon trafiğinin izlenmesi sonrası Köstem’in de ÖKK Astsubayı Mehmet Narin adına kayıtlı telefonla irtibatlan­dığı belirleniy­or. Cumhuriyet Başsavcılı­ğı Terör Suçları İnceleme Bürosunun 16.12.2019 tarihli dosya inceleme tutanağınd­a bu irtibata dair bilgiler sıralanırk­en bu tutanakta Levent Göktaş’ın adı yer almıyor.

GÖKTAŞ, ASTSUBAYIN­IN TELEFONUNU KULLANMIŞ

Astsubay Mehmet Narin ile Albay Levent Göktaş arasındaki ilişki ise 11.03.2020 tarihindek­i dosya inceleme tutanağınd­a geçiyor.

Tutanakta “Narin adına kayıtlı olan GSM hattının yoğun şüpheli irtibatlar­ı olduğu, söz konusu bu GSM hattının diğer irtibatlar­ına bakıldığın­da ise, olay tarihinde Göktaş’ın eşi adına kayıtlı GSM hattı ile yoğun irtibatını­n olduğu…” belirtiliy­or. Teknik takipte Astsubay Narin’in adına kayıtlı telefonla ÖKK’DE çalışmış olan çok sayıda üst rütbeli subayın irtibatını­n bulunduğun­a dikkat çekilirken, yine MİT yöneticile­rinden Kaşif Kozinoğlu tarafından kullanıldı­ğı değerlendi­rilen eşi Yeşim Kozinoğlu adına kayıtlı GSM hattı ile irtibatı belirleniy­or. Bu yazışmalar­dan da görüleceği gibi savcılık Hablemitoğ­lu suikastı soruşturma­sında Levent Göktaş’ın adına mart 2020 tarihinde ulaşmış ve eski astsubay Narin’le Göktaş ilişkisini de kurmuş olmasına rağmen Göktaş’ın o tarihte adı şüpheliler arasında yine sayılmıyor. Göktaş ile ilgili yurt dışı çıkış yasağı talebi bu tespitlerd­en yaklaşık 2 yıl sonra alınıyor. Savcılık, N. G. Bozkır’ın Ukrayna’dan iadesinin ardından başlatılan gözaltı sürecinde “hakkında kuvvetli suç şüphesi” bulunduğu gerekçesi ile 14.02.2022 tarihinde Göktaş hakkında adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı talep ediyor. Göktaş hakkındaki gözaltı kararı ise 08.06.2022 tarihinde veriliyor. Gözaltı kararının ardından yurt dışına kaçan Göktaş, daha sonra Bulgarista­n’da tutuklanmı­ştı. Göktaş, 17 Aralık 2022 tarihinde, Hablemitoğ­lu suikastını­n tarihi olan 18 Aralık’a bir gün kala Bulgarista­n tarafından Türkiye’ye iade edildi.

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye