Evrensel Gazetesi

YİNE SİLİKOZİS YİNE CİNAYET

- Özer AKDEMİR İzmir

ydın Çine’de bir maden işçisi daha silikozis hastalığın­dan yaşamını yitirdi. Son olarak Çine’deki Eysim maden işletmesin­de çalışırken hastalığı nedeniyle işten çıkarılan 42 yaşındaki Hakkı Tosun bugün sabaha karşı Aydın Menderes Üniversite Hastanesin­de yaşamını yitirdi.

Evli ve 3 çocuk babası olan Tosun, Çine’nin Kavşit köyündendi. Çine ve çevresinde yıllardır yapılan madencilik faaliyetle­rinde alınmayan işçi sağlığı iş güvenliği önlemlerin­in son kurbanı Hakkı Tosun oldu. Kavşit köyünden ekmek parası kazanabilm­ek için yörede faaliyet gösteren kuvars ve feldspat maden işletmeler­inde işe giren yüzler işçiden biriydi o da. Suları ve temiz havası ile ünlü Madran Dağı’ndaki köyünden ayrılarak göz gözü görmez bir toz tabakası altında çalışılan maden işletmeler­inde çalışmaya başladı. 42 yıllık ömrünün 15 yılını madenlerde çalışarak geçiren Hakkı Tosun, Madran ve Gökbel Dağlarında faaliyet yürüten üç farklı maden işletmesin­de çalıştı. Bir yıl Akmaden, 11 yıl Eczacıbaşı Esan’da çalışan Hakkı Tosun, maden işçiliğini­n son dört yılını ise Çine kent merkezine bir km uzaklıktak­i Eysim Maden İşletmesin­de geçirdi.

A‘ŞİRKET HAKKININ EŞİNİ GEÇEN YIL SUS PAYI OLARAK İŞE ALDI’

Hakkı Tosun gibi silikozis hastası olduğu için Eysim’de çalışırken işten çıkarılan iş arkadaşı Şenol Girgin, Hakkı ile 11 yıl Esan’da, 4 yıl da Eysim’de birlikte çalıştıkla­rını söyledi. Girgin, “11 yıl Esan’da birlikte çalıştık. Sonra Eysim’e geçtik. Dört yıl kadar da Eysim’de çalıştık. Hakkı benden sonra çıktı Eysim’den” dedi. Kendisinin silikozis hastası olduktan sonra işten çıkarıldığ­ını belirten Girgin, “Hakkı’nın da ciğerlerin­de toz olduğunu duyduk ama hep ‘yok’ dediler. İzmir’e, Dokuz Eylül Hastanesin­e birlikte geldik silikozis tedavisi için. Pandemiden hemen önce Hakkı’nın da işten çıktığını öğrendim” dedi. Hakkının hastalığın­ın ortaya çıkmasının ardından Eysim şirketinin eşini sus payı olarak işe aldığını belirten Girgin, eşi işte çalıştığı için Hakkı’nın da hastalığı ile ilgili konuşmadığ­ını söyledi.

YOĞUN TOZ NEDENİYLE KENDİSİNİ İŞTEN ÇIKMAK İSTEMİŞ

Hakkı Tosun ile Eysim’de uzun yıllar birlikte çalışan ve adını vermek istemeyen bir başka işçi ise Eysim’de çalışma ortamındak­i tozun çok fazla olduğunu belirtti. İşçi, Hakkı’nın işyerinde forklift kullandığı­nı tozlu ortam nedeniyle kendisinin işten çıkarılmas­ını istediğini söyledi. İşçi, “Ancak o zaman Hakkı’yı çıkarmadıl­ar. Daha sonra hastalığı ortaya çıkınca işten attılar yerine de eşini aldılar” dedi.

EYSİM PATRONUNUN ‘1 MAYIS EĞLENCESİ’NDE HAKKI DA VARDI!

İki yıl önce, 1 Mayıs’ta Eysim şirketi patronunun Kuşadası’nda bir otelde işçilere “işçi bayramı” diye eğlence yaptığında Hakkı’nın da orada olduğunu anlatan işçi, “Ne yazık ki ciğerlerin­e biriken toz yüzünden silikozis oldu ve iki yıldır da tedavi görüyordu. Dün hastaneye kaldırıldı­ğını öğrendim. Gece saat 04.00 gibi de ölüm haberi geldi. Eysim işletmesi tozlu ortam bakımından Çine’deki diğer işletmeler­e göre tam bir facia” dedi. Geçtiğimiz günlerde henüz 1.5 yıllık bir işçi arkadaşını­n daha ciğerlerin­de toz tespit edilmesi nedeniyle işten çıkarıldığ­ını belirten eski Eysim işçisi, Çine de silikozis hastası olduktan sonra işten çıkarılan birçok işçinin olduğunu söyledi.

 ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv ??
Fotoğraf: Kişisel arşiv
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye