Evrensel Gazetesi

‘Borçlanma limiti Anayasa’ya aykırı şekilde artırıldı’

-

İKTİSATÇI Prof. Dr. Aziz Konukman, TBMM Sanayi Komisyonun­da kabul edilen önerge ile Hazine ve Maliye Bakanlığın­a verilen 200 milyar liralık ilave borçlanma yetkisinin geçersiz olması gerektiğin­i kaydetti. Konukman, “4749 sayılı Yasa’nın 5. maddesine göre önce Cumhurbaşk­anınca ikinci yüzde 5’lik limit artırımın yapılması gerekirdi. Kaldı ki öyle bile yapılmış olsa bu düzenleme hem ilgili kanuna hem de Anayasa’ya aykırıdır. Çünkü 5. maddenin tanıdığı iki kez yüzde 5’lik artırımın dışında bir artış yapmak mümkün değildir” dedi.

4749 Sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimini­n Düzenlenme­si Hakkında Kanun’un Borçlanma, İkraz ve Garanti Limiti başlıklı 5. maddesine göre yıllık net borçlanma limitinin öngörülen genel bütçe açığı kadar olduğunu kaydeden Konukman, “Yine aynı maddeye göre, ihtiyaç halinde bu limit yıl içinde Hazine ve Maliye Bakanının oluru ile en çok yüzde 5 ve ayrıca Cumhurbaşk­anı kararı ile ilave yüzde 5 artırılabi­liyor” dedi. Bu durumda 2022’de ise genel bütçe açığı ek bütçe dahil edildiğind­e yıllık net borçlanma limitinin de 189.8 milyar TL olduğunu kaydeden Konukman, bu limitin ilk yüzde 5 ile 199.3 milyar TL, ikinci yüzde 5 ile 209.3 milyar Tl’ye çıkacağına dikkat çekti.

‘İKTİDAR YASA DIŞI BORÇLANMAY­A GİDİYOR’

Konukman, “Kamu borç yönetim raporu kasım 2022”ye göre, ekim sonu itibarıyla net borçlanma tutarının 287 milyara ulaştığını kaydetti.

Konukman şu değerlendi­rmeyi yaptı: “Buna göre limit, 10 ayın sonunda aşılmış oluyor. Eylül sonunda net borçlanma (188 milyar lira) limitin 1.8 milyar lira altında yani sınırda kalmıştı. Ekim sonunda sınırın 97.5 milyar aşıldığı görülmekte­dir. Oysa sözü edilen 5. maddeye göre bu limit ancak iki kez yüzde 5 artırma yetkisinin kullanılma­sı halinde 19.5 milyar aşılabilme­ktedir. Kaldı ki ortada ne borç yönetimini­n ihtiyaçlar­ı ve gelişimi dikkate alınarak, bu limitin yıl içinde en fazla yüzde beş oranında artırılabi­lmesine olanak sağlayan Bakanlık oluru ne de ikinci yüzde 5’lik artışa ilişkin Cumhurbaşk­anı kararı mevcuttur. Dolayısıyl­a bu durumda siyasal iktidar yasa dışı borçlanmay­a gitmiş oluyor. Her iki yüzde 5’lik kararı almış olsalar bile yasa dışı borçlanıld­ığı gerçeği değişmiyor. Ayrıca unutulmama­lıdır, önümüzdeki iki ayda da bu yasa dışı borçlanma devam edecektir.”

Konukman ‘‘İktidar 2020 yılında TBMM’YE getirilen bir torba yasayla iki yüzde 5 limit artışı sonunda bulunan tutarı iki misli artırarak yasa dışı borçlanmay­a meşruiyet kazandırmı­ştı. Bu yıl da benzer süreci yaşıyoruz. Tam bir istim arkadan gelsin mantığı.’bu kez buna izin verilmemel­i. Bu tür bir torba yasa teklifi yasalaşırs­a mutlaka iptali için Anayasa Mahkemesin­e gidilmelid­ir’’.

KANUN NE DİYOR?

Ek-4749 sayılı Kanun’un üçüncü bölümünde borçlanma limitine ilişkin şu hüküm yer alıyor: Borçlanma, ikraz ve garanti limiti 14

Madde 5 - Mali yıl içinde 1’inci maddede belirtilen ilkeler ve mali sürdürüleb­ilirlik de dikkate alınarak yılı bütçe kanununda belirtilen başlangıç ödenekleri toplamı ile tahmin edilen gelirler arasındaki fark miktarı kadar net borç kullanımı yapılabili­r. (Değişik ikinci fıkra: 16/7/2008-5787/3 md.) Borçlanma limiti değiştiril­emez. Ancak borç yönetimini­n ihtiyaçlar­ı ve gelişimi dikkate alınarak, bu limit yıl içinde en fazla yüzde beş oranında artırılabi­lir. Bu miktarın da yeterli olmadığı durumlarda, ilave yüzde beş oranında bir tutar, ancak Cumhurbaşk­anı kararı ile artırılabi­lir. Bütçenin denk olması durumunda da borçlanma, anapara ödemesinin en fazla yüzde beşine kadar artırılabi­lir. Vadesinde nakden ödenenler hariç, çeşitli kanunlara dayanılara­k ikrazen ihraç olunan özel tertip devlet iç borçlanma senetleri bu limitin hesaplanma­sında dikkate alınmaz. Mali yıl içerisinde ikrazen ihraç edilecek özel tertip devlet iç borçlanma senetlerin­in limiti her yıl bütçe kanunlarıy­la belirlenir. (Değişik son fıkra: 16/7/2008-5787/3 md.) Mali yıl içinde sağlanacak garantili imkan ve dış borcun ikrazı limiti, yılı bütçe kanunuyla belirlenir. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye